Derde plaats voor Visser in Eindhoven na moeilijke week marathonteam

De ene podiumplek is de andere niet. In de voorbije maanden was er weleens chagrijn bij de rijders van de Team Jumbo-Visma marathonploeg als op het podium niet de hoogste trede werd ingenomen, maar na de derde plaats van Harm Visser in Eindhoven overheerste de realiteitszin. Na een moeilijke week voor de ploeg was dit een acceptabel resultaat.

Het coronavirus had de formatie van ploegleider Peter de Vries een week lang in z'n greep gehad. Geen wedstrijd in Heerenveen, geen uren op het ijs. En dat, beseften de mannen maar al te goed, laat absoluut z'n sporen na. Daar was op het oog weinig van te merken, want in de koers deed het viertal van Team Jumbo-Visma – zonder Casper de Gier en Ingmar Berga – volop mee.

Bart Hoolwerf had wel te kampen met een tegenvaller. Hij liep al na een ronde of dertig een braam op z'n schaats op. "Bij een valpartij moest ik uitwijken naar binnen, kwam net naast het ijs en zat meteen op de stenen. De binnenkant van mijn linker schaats zat vol bramen, waardoor ik op het rechte stuk druk miste daar. Lastig, want dat miste ik uiteindelijk in de finale", vertelde Hoolwerf.

De manier waarop die finale kwam, was weinig verrassend. Op het ijs in Eindhoven wees niets erop dat er een groep zou rondgaan, en dat gebeurde ook niet. Al ruim voor de laatste ronde werden de treintjes geformeerd als voorbode van een massasprint. Daarin was de winst verrassend voor Gary Hekman, terwijl Visser voor Team Jumbo-Visma de derde plaats binnensleepte.

Quarantaine

Dat podium kent Visser maar al te goed. "Iets te goed, en dan vooral de tweede en derde plekjes", beaamde hij met een lach. Maar juist met deze derde plaats had Visser niet zoveel problemen. "Ik denk dat we als ploeg perfect reden, al hadden we de pech dat Bart zijn ijzer kapot reed. In de finale was het jammer dat ik niet die laatste twee, drie procent kon brengen. Daar had Bart ook wel last van. Al met al is het na een coronabesmetting van het team een hartstikke goeie wedstrijd geweest."

Visser zat zelf dagenlang in quarantaine. Corona zelf, vertelde hij, raakte hem niet erg. "Dat heeft niet veel gedaan. Maar je staat een week niet op het ijs, hebt een week geen gevoel. In de eerste dertig, veertig ronden van de koers merk je dat absoluut. En in een finale moet je gewoon op 102, 103 procent zitten om te kunnen winnen, en dat mis je dan net. Daar kan ik in dit geval wel vrede mee hebben. Maar als team hebben we echt een goede finale gereden. Ik denk echt dat dit voor ons het scenario is om te kunnen winnen."

Hoolwerf vulde hem aan: "Voor ons allebei is het een groot verschil dat onze laatste koers het Nederlands kampioenschap was op nieuwjaarsdag. Dat is een flinke poos terug, en die prikkel kun je echt niet simuleren in een training."

Ook ploegleider Peter de Vries had geen grote gevoelens van onvrede. "Gezien waar we vandaan komen, moet je misschien wel tevreden zijn. Daarin kunnen we eerlijk zijn. Maar tot de bel lagen we wel in de positie om te winnen. Mats Stoltenborg verrichtte beulswerk, Robert Post kwam perfect binnendoor en trok volle bak door. Op 500 meter kwam Bart met de neus in de wind met Harm daarachter. Dat zag er goed uit, alleen hadden we geen rekening gehouden met een goede Gary Hekman. Die had op de bel een kilometer of twee meer snelheid en dat vertaalde zich bij het uitkomen van de laatste bocht in meters. Harm had niet de benen, vertelde hij. Da's logisch als je de hele week niet hebt geschaatst en weinig hebt gedaan."

Maar iedereen binnen het team ziet wel hoe de ploeg week na week naar elkaar toegroeit. "Zeker", vond ook Visser. "We rijden natuurlijk pas vanaf dit jaar samen wedstrijden, en dan moet je echt nog even naar elkaar toegroeien. Dat wordt elke week beter."