Shop
Debutant Scheperkamp kroont zich tot Europees kampioen sprint

Debutant Scheperkamp kroont zich tot Europees kampioen sprint

Merijn Scheperkamp heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan het EK sprint op zijn naam geschreven. De 22-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma bleef zijn landgenoot Hein Otterspeer voor op de vierkamp in het Noorse Hamar. De Est Marten Liiv completeerde het podium, terwijl Kai Verbij, ploeggenoot van Scheperkamp, vierde werd.

Scheperkamp begon de tweede dag nog met een kleine achterstand van 0,14 seconde op Otterspeer, maar op de tweede 500 meter rekende hij in een rechtstreeks duel met de regerend Nederlands kampioen sprint af. Op de afsluitende 1000 meter gaf Scheperkamp de eindzege niet meer uit handen. Door achter Otterspeer als tweede te eindigen, verzekerde hij zich van zijn eerste internationale titel.

"Dit is te gek. Er stond ontzettend veel druk op in de laatste rit. Je moet het maar even doen. Gelukkig is het gelukt", aldus een dolenthousiaste Scheperkamp na afloop. "Vooraf zei ik dat de winnaar vier goede en constante races moest gaan rijden. Dat heb ik gedaan met drie tweede plekken en één eerste plaats. Dan mag ik wel zeggen dat ik de terechte winnaar ben."

Volgens Scheperkamp heeft vooral zijn eerste 1000 meter een belangrijke rol gespeeld op weg naar zijn eerste Europese titel. "Die was echt heel goed. Op die afstand heb ik de schade dusdanig beperkt weten te houden dat ik vandaag de druk op Hein kon houden. En dan maakt hij een klein foutje. Of een best wel grote fout. En kan ik hem naar mijn hand zetten", analyseerde Scheperkamp.

Eerder dit seizoen veroverde Scheperkamp voor het eerst in zijn loopbaan een individuele World Cup-medaille. In Heerenveen eindigde hij met een tijd van 34,69 als derde. Nu heeft de sprinter, die vorig seizoen nog voor de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma reed, dus ook zijn eerste internationale eindzege binnen.

"Ik heb vorig jaar al grotendeels bewezen dat mijn prestatie op het OKT geen toevalstreffer was door constant de snelste Nederlander op de 500 meter te zijn. Mijn doel voor dit seizoen was om het minimaal net zo goed of beter te doen. Nou, ik denk dat ik goed op weg ben."

Gerelateerde updates