Shop
De Jong zeker van derde Olympische Spelen na tweede plek op 3 kilometer

De Jong zeker van derde Olympische Spelen na tweede plek op 3 kilometer

Antoinette de Jong heeft op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) haar olympisch startbewijs definitief veiliggesteld. De 26-jarige Friezin eindigde op de 3000 meter als tweede en omdat die plek hoog genoeg in de matrix staat, kan De Jong zich opmaken voor haar derde Olympische Spelen.

De Jong moest het in de laatste rit opnemen tegen Irene Schouten, de vrouw die dit seizoen nog geen 3000 meter had verloren. Hoewel De Jong sterk aan haar race begon, kon ze het hoge tempo in de twee slotrondjes niet meer vasthouden, waarna ze de winst naar Schouten moest laten. Die noteerde een tijd van 3,55,64 terwijl De Jong vlak daarachter met een tijd van 3.57,54 als tweede eindigde. "Ik ben hier heel blij mee", glunderde De Jong na afloop.

"Natuurlijk ga je altijd voor een plekje hoger, maar op dit moment was plaatsing voor de Spelen het allerbelangrijkste. Ik wist ik dat ik in de buurt moest blijven van Irene om goed te zitten en hoewel ik het in de laatste rondjes wat moeilijker kreeg, had ik gelukkig nog net genoeg over om de tweede plek veilig te stellen." Volgens De Jong waren er genoeg puntjes die beter konden. "Maar ik zit er al dichtbij, dus dat geeft veel vertrouwen voor de rest van de week. Nu gaat de focus op de 1500 meter."

Achtereekte mag titel verdedigen

Behalve De Jong heeft ook Carlijn Achtereekte zich (nagenoeg) verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen. De 31-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma eindigde met een tijd van 3.59,20 als derde, al was het verschil met de nummer vier Merel Conijn (Team Worldstream-Corendon) 'slechts' één honderdste van een seconde. "Het huilen van opluchting stond mij nader dan het lachen", zei een glimlachende Achtereekte, die wist dat ze onder de 4 minuten moest duiken om überhaupt kans te maken op een olympisch ticket.

"Ik had in Thialf nog nooit onder de 4 minuten gereden, dus ik realiseerde me dat ik harder moest dan ik ooit had gedaan. Ik reed aanvankelijk op het schema 3.58, maar in het laatste rondje ging er te veel door me heen, waarna ik alleen maar dacht: naar de finish, naar de finish!" Haar tijd, een evenaring van haar gouden race in Pyeongchang, bleek uiteindelijk net voldoende voor de derde plek. "Jac zei dat hij mij 10 procent kans gaf om het te doen en ik heb het gewoon gedaan, haha."

De derde plek op de 3 kilometer staat op de elfde plek in de matrix, de selectievolgorde die moet uitwijzen welke negen schaatsers naar de Olympische Spelen mogen. Hoewel Achtereekte dus nog niet helemaal zeker is van een olympisch ticket is de kans groot dat ze in Peking 'gewoon' aan de start zal staan. "Als olympisch kampioen wil je wel kans hebben om je titel te kunnen verdedigen, dus gelukkig kan ik die strijd aangaan. Er zit nog zoveel meer in, maar dat ga ik bewaren voor later."

Achtereekte beleefde naar eigen zeggen één van de slechtste voorbereidingen ooit op een toernooi. De Lettelse kwakkelde met haar gezondheid en slaagde er bij de World Cup-wedstrijden niet in om mee te doen om de medailles. Een schop onder de kont van haar coach Jac Orie kon ze goed gebruiken. "Ik heb de hele week tegen mezelf gezegd: ga eens met je hart schaatsen. Er is niks mooiers dan op het hoogst haalbare toernooi uit te mogen komen voor je land."

Die gedachte wierp zijn vruchten af. "Op de één of andere manier kan ik altijd iets extra's op een belangrijk toernooi. Ik weet gewoon: als ik er moet staan, dan sta ik er. Ja, dit was een kleine overwinning op mezelf."

Gerelateerde updates