Profiel
De Jong verovert eerste wereldtitel uit loopbaan, Roest pakt zilver in Thialf

De Jong verovert eerste wereldtitel uit loopbaan, Roest pakt zilver in Thialf

Antoinette de Jong is donderdag bij de WK afstanden in Thialf voor het eerst in haar carrière wereldkampioen op de drie kilometer geworden. De 25-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma bleef titelverdedigster en zesvoudig kampioene Martina Sáblíková een tiende voor. Patrick Roest won later op de dag zilver op de 5000 meter.

De Jong reed in de achtste van tien ritten een race met veel lef en klokte uiteindelijk een tijd van 3.58,47. Daarmee veroverde ze haar eerste wereldtitel op een individuele afstand. Het zilver ging naar titelverdedigster Sáblíková, die met 3.58,57 slechts een tiende tekortkwam voor het goud. Irene Schouten pakte het brons in 3.59,75, terwijl Team Jumbo-Visma-schaatsster Joy Beune zesde werd (4.02,21).

De Jong veroverde bij de WK afstanden al twee keer brons (2016 en 2017) en een keer zilver (2019) op de 3000 meter. Op de Team Pursuit wist ze al twee keer goud te winnen (2016 en 2017), maar een individuele wereldtitel had ze nog niet. De Friezin is na Renate Groenewold en Ireen Wüst de derde Nederlandse wereldkampioene ooit op de afstand.

"Lef wordt beloond", aldus een dolgelukkige De Jong na afloop. "Het was vandaag echt alles of niets. Het begin was misschien wat aan de harde kant, maar ik dacht: ik moet het gewoon proberen. Toen ik mijn tijd zag, dacht ik: dit wordt hem niet. Dan baal je, maar je weet het nooit. Uiteindelijk bleek het toch genoeg te zijn voor de winst."

"Ik heb het gewoon geflikt. De laatste jaren was het steeds net niet en nu is net wel. Het is geweldig dat het harde werken is beloond. Dat ik hier wereldkampioen word, daar droom ik al jaren van. Dit is waar je het allemaal voor doet."

 / 

Roest baalt na opnieuw mislopen wereldtitel op vijf kilometer

Later op de dag moest Roest genoegen nemen met 'slechts' een zilveren medaille op de 5000 meter. De drievoudig wereldkampioen allround, die het hele seizoen ongenaakbaar was op de afstand, moest in Thialf de Zweed Nils van der Poel voor zich dulden: 6.08,39 om 6.10,05. De Rus Sergey Trofimov maakte met 6.13,02 het podium compleet.

Sven Kramer liet het in de slotfase van zijn race lopen en noteerde een tijd van 6.35,52. Daarmee eindigde de drievoudig olympisch kampioen als negentiende. Na zijn race liet Kramer weten dat het vlak voor zijn rit in zijn rug was geschoten. De 34-jarige Fries meldde zich vervolgens ook af voor de Team Pursuit van vrijdag.

"Het is gewoon zwaar klote dat het drie jaar op rij niet lukt op het moment dat het moet gebeuren", aldus een balende Roest. "Het doet pijn. Waarom het wederom niet lukte, durf ik niet te zeggen. Vorig jaar was het gewoon slecht. Vandaag liet ik niet zien wat ik eigenlijk zou kunnen. Het was niet zo goed als de afgelopen twee World Cups."

"Er was vandaag één iemand beter: Nils van der Poel. Hij reed gewoon een heel goede rit. Ik voelde me goed toen ik aan de WK begon, was ervan overtuigd dat ik wat moois kon laten zien, maar tijdens de rit voelde ik dat het niet echt wilde. Ik ga er de komende dagen alles aan doen om nog het maximale eruit te halen. Ik wil laten zien wat ik kan."

 / 

Gerelateerde updates