Profiel
De Jong pakt met Wüst en Wijfje zilver op Team Pursuit

De Jong pakt met Wüst en Wijfje zilver op Team Pursuit

Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong heeft vrijdag op de WK afstanden in Salt Lake City samen met Ireen Wüst en Melissa Wijfje een zilveren medaille op het onderdeel Team Pursuit veroverd. Het Nederlandse trio moest in de Utah Olympic Oval alleen Japan voor zich dulden.

De Jong, Wüst en Wijfje noteerden in Salt Lake City een dik Nederlands record 2.52,65. Het vorige record stond op 2.55,48 dat Wüst en Wijfje in 2018 samen met Marrit Leenstra reden tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang.

Toch kwam het trio met die tijd bijna twee seconden tekort voor een zesde wereldtitel op het onderdeel. De Japanse ploeg, bestaande uit Nana Takagi, Ayano Sato en Miho Takagi, won in een nieuw wereldrecord van 2.50,76 (was 2.50,87). De Canadese vrouwen (Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann) pakten het brons in 2.53,62.

"Ik denk dat we blij mogen zijn met deze zilveren medaille, maar tegelijkertijd beseffen we dat het nog veel beter kan", aldus De Jong na afloop. "We weten dat het erin zit. Alleen verliezen we te veel in het laatste deel van de race. Dat is zonde. Dat we hier een dik Nederlands record rijden, is natuurlijk wel erg mooi."

Roest moet op 10.000 meter genoegen nemen met achtste plek

Patrick Roest eindigde een dag na zijn diskwalificatie op de 5000 meter als achtste op de tien kilometer. De tweevoudig wereldkampioen allround noteerde vrijdag een tijd van 13.03,90. Graeme Fish zorgde voor een grote verrassing door goud te winnen. De 22-jarige Canadees verbeterde het wereldrecord van zijn landgenoot Ted-Jan Bloemen met bijna tweeënhalve seconde: 12.33,86 (was 12.36,30).

Bloemen pakte vrijdag het zilver met een tijd van 12.45,01 en de Duitser Patrick Beckert completeerde het podium (12.47,93). Voor drie van de twaalf schaatsers was de 10.000 meter te veel gevraagd. Dmitry Morozov, Nicola Tumolero en Alexander Rumyantsev hielden het vanwege de zware omstandigheden in de Utah Olympic Oval voortijdig voor gezien.

"Ik heb het geprobeerd, maar ik merkte vrij snel dat de winst er niet in zat", gaf Roest toe. "De benen willen gewoon niet wat ze in het begin van het seizoen wel wilden. Het is onwijs zuur dat het niet gebeurt. Ik wist dat het lastig ging worden tegen Fish en Bloemen, maar ik wilde er alles uithalen wat erin zat, maar dat was niet heel veel vandaag."

Twaalfde plek voor Smeekens op 500 meter

Op de 500 meter werd Jan Smeekens vrijdag twaalfde. De wereldkampioen van 2017 noteerde een tijd van 34,45 op de kortste sprintafstand, die werd gewonnen door Pavel Kulizhnikov: 33,72. De Rus bleef daarmee slechts 0,11 seconde verwijderd van zijn eigen wereldrecord (33,61).

"Ik ben erg blij met mijn opening en eerste bocht. Die gingen erg goed", keek Smeekens terug op zijn optreden. "Het is een WK, dus je gaat voor alles of niks. Met die instelling ging ik de laatste binnenbocht in. Hij was niet vlekkeloos, dus dat is jammer. 34,45 is geen slechte tijd. Alleen daarvoor kom je niet naar Salt Lake City."

Gerelateerde updates