Shop
De Jong pakt goud op schaatsmijl: 'Begin er steeds meer van te houden'

De Jong pakt goud op schaatsmijl: 'Begin er steeds meer van te houden'

Antoinette de Jong heeft voor het eerst in haar carrière een individuele EK-titel bemachtigd. De 26-jarige Friezin pakte na een spannende strijd met Ireen Wüst de gouden medaille op de 1500 meter en toonde zich daar na afloop dolgelukkig mee. "Dit is een bijzondere titel voor mij."

De Jong, die zich eerder dit seizoen al tot Nederlands kampioene had gekroond op de schaatsmijl, trof in Wüst zaterdagavond de ideale tegenstander. De twee zweepten elkaar op, gaven elkaar nauwelijks een duimbreed toe en maakten er een spannende strijd van. Met een verschil van 0,27 seconde trok De Jong, die 1.53,81 noteerde, uiteindelijk aan het langste eind. "Ik ben hier onwijs blij mee", glunderde De Jong na afloop van haar race, die ze niet als makkelijk had ervaren.

"Ik voelde dat de 3 kilometer van vrijdag er behoorlijk had ingehakt. Gelukkig kon ik me goed herpakken en reed ik weer 1.53 in Thialf. Daar ben ik heel tevreden over." Volgens de tweevoudig Europees kampioene allround begint de 1500 meter haar steeds beter te liggen. "Twee jaar geleden had ik nooit durven zeggen dat dit mijn afstand zou worden", aldus een glimlachende De Jong.

"Ik had namelijk altijd een soort haat-liefde-verhouding met de 1500 meter en kwam heel vaak met een frustrerend gevoel over de finish. Nu begin ik er steeds meer van te houden en weet ik dat het nog veel beter kan." De Jong verzekerde zich bij het OKT van drie startbewijzen voor de Olympische Spelen en dicht zichzelf de grootste kansen toe op de 1500 meter. "Ik denk dat het op die afstand moet gebeuren."

 / 

Gerelateerde updates