Shop
De Jong na wereldbekerbrons op Team Pursuit: 'Het kan alleen maar beter'

De Jong na wereldbekerbrons op Team Pursuit: 'Het kan alleen maar beter'

Team Jumbo-Visma-schaatsster Antoinette de Jong veroverde samen met Ireen Wüst en Irene Schouten de enige medaille voor Nederland op de tweede dag van de World Cup in Polen. Het Nederlandse trio pakte in Tomaszów Mazowiecki een bronzen medaille op de Team Pursuit.

De ploeg, die onder leiding staat van bondscoach Jan Coopmans, noteerde een tijd van 3.02,69 en eindigde daarmee in een rechtstreeks duel achter de Japanse vrouwen: 3.01,51. In de laatste rit snelden de Canadese vrouwen naar het goud. Hun winnende tijd was 3.00,28.

"Ik denk dat het een leerzame race voor ons is geweest", aldus De Jong na afloop. "Dit is een redelijk begin van onze World Cup-cyclus. Als we eerlijk zijn, is het gat met de andere twee landen te groot. We moeten nog wat vaker met elkaar rijden en dan raken we vanzelf op elkaar ingespeeld. Dat proces heeft wat tijd nodig, dus wat mij betreft kan het alleen maar beter. Voor nu was dit een goede training op een hoog tempo."

Een klein uur voor de Team Pursuit werd De Jong gedeeld zesde op de 1000 meter. Haar 1.16,504 was precies dezelfde tijd als die van landgenote en Team Pursuit-ploeggenote Wüst. De Amerikaanse Brittany Bowe schreef de afstand op haar naam in een nieuw baanrecord: 1.14,78.

"Ik ben tevreden met mijn race", keek De Jong terug op haar optreden. "Hij was stabiel. Technisch moeten er nog een aantal zaken beter. In het begin kwam ik met moeite de buitenbocht door. Verder had het eerste rondje makkelijker gekund. Ik vind het lastig ijs. Misschien komt het omdat we de laatste maanden alleen maar Thialf gewend zijn. In Heerenveen kun je het eindpunt van je afzet voelen. Dat is hier niet. Dat maakt het lastig."

Gerelateerde updates