Mijn profiel
De Jong in persoonlijk record naar zilver op 3000 meter

Antoinette de Jong heeft vrijdag op de eerste dag van de World Cup in Calgary een zilveren medaille veroverd. De 24-jarige Friezin van Team Jumbo-Visma deed dat in een persoonlijk record. Ook Carlijn Achtereekte, Chris Huizinga en Douwe de Vries noteerden een PR in de Olympic Oval.

De Jong maakte indruk door op het Canadese ijs naar een tijd van 3.56,18 te snellen. Daarmee haalde ze ruim anderhalve seconde van haar persoonlijk record, dat stond op 3.57,78, af. Ook ploeggenote Carlijn Achtereekte noteerde een PR. De olympisch kampioene op deze afstand, die 3.58,63 had staan, kwam tot een tijd van 3.57,51. De overwinning ging naar de Tsjechische Martina Sáblíková in 3.54,93.

"Ik houd een erg goed gevoel over aan deze wedstrijd", zei een tevreden De Jong na afloop. "Helemaal omdat ik bij de eerste wereldbekers van het seizoen niet heb laten zien wat ik kan. Het is jammer dat Sáblíková in de laatste twee rondjes het verschil maakte. Dat is nog wel een verbeterpunt voor mij."

"Desondanks ben ik erg blij met deze drie kilometer en mijn PR. Het is mooi om te zien dat ik mezelf blijf verbeteren. Natuurlijk is het balen dat ik na zo'n race volgende week niet in actie mag komen op een individuele afstand, maar dit resultaat geeft een hoop zelfvertrouwen voor het WK allround."

Achtereekte was na haar race blij met haar persoonlijk record, maar ze had op een beter resultaat gehoopt. "Ik had natuurlijk graag op het podium gestaan, maar helaas zat dat er vandaag niet in. Toch is het altijd lekker om jezelf te verbeteren. Dit PR stond alweer twee jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat het gat met Sáblíková wel erg groot is. Ik hoop dat ik volgende week er net nog even wat meer uit kan halen en mee kan doen om de prijzen."

Ook Huizinga en De Vries verbeteren zichzelf

Naast De Jong en Achtereekte wisten ook Huizinga en De Vries een persoonlijk record te noteren. Op de 1500 meter in de B-groep snelde de 37-jarige De Vries, die derde eindigde, naar een tijd van 1.43,63 (was 1.44,24). Huizinga, die een kleine week geleden nog een PR reed op de 3000 meter, verbeterde zijn persoonlijk record met ruim twee seconden: 1.44,60 (was 1.46,62). Hij werd daarmee zesde.

"Ik ben hier echt heel blij mee", aldus De Vries. "Ik zou eigenlijk niet eens rijden, maar door een aantal afmeldingen mocht ik toch. Het is de mensen niet ontgaan. Ik heb geen geweldig seizoen. Het loopt allemaal niet zo lekker en ben een aantal keer ziek geweest. Dat is frustrerend. De laatste weken gaat het weer steeds beter. Alleen moet dat er nog wel uitkomen op het ijs. Als dat dan lukt, is dat super."

Huizinga was na zijn race uiteraard erg blij, maar ook wel een beetje verbaasd. "Dat ik hier twee seconden van mijn PR haal, had ik echt niet verwacht", gaf de 22-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma toe. "Ik had gehoopt een hoge 1.45'er te rijden, dus dit geeft een extra lekker gevoel. Dit is echt een flinke hap van mijn PR af."

Smeekens en Otterspeer

Jan Smeekens en Hein Otterspeer eindigden eerder op de dag als zeventiende en negentiende op de 500 meter in de A-groep. Smeekens noteerde een tijd van 34,70, terwijl Otterspeer een tijd van 35,51 klokte. De Rus Ruslan Murashov won de afstand in 34,04. Daarmee eindigde hij nipt voor zijn landgenoten Pavel Kulizhnikov (34,05) en Viktor Mushtakov (34,06).