Shop
De Jong en Nuis veroveren Nederlandse titel op KPN NK allround & sprint

De Jong en Nuis veroveren Nederlandse titel op KPN NK allround & sprint

Antoinette de Jong en Kjeld Nuis zijn bij het KPN NK allround & sprint in Thialf Nederlands kampioen geworden. De 24-jarige Friezin wist voor de tweede keer in haar carrière de Nederlands allroundtitel te bemachtigen, terwijl meervoudig olympisch kampioen Nuis voor het eerst in zijn loopbaan de nationale sprinttitel won.

Nadat De Jong op zaterdag zowel de 500 als 3000 meter op haar naam had geschreven, eindigde ze op de slotdag als tweede op de 1500 en 5000 meter. Team Jumbo-Visma-ploeggenote Carlijn Achtereekte, die zondag de vijf kilometer wist te winnen, pakte een bronzen medaille. Melissa Wijfje completeerde het podium en Joy Beune werd vierde.

"Ik ben erg blij met deze titel", aldus De Jong, die in 2016 ook al eens Nederlands kampioen allround werd. "Ik mag blij zijn met het toernooi dat ik heb gereden. In alle opzichten heb ik mezelf herpakt als je het vergelijkt met de NK afstanden. Dit geeft vertrouwen voor het WK allround. Allround-kampioenschappen vind ik altijd geweldig. Ik geef niet zo snel op, dus het is vechten tot ik erbij neerval."

"Het was een spannend toernooi. Ik had een goede eerste dag. De 1500 meter ging iets minder, waardoor ik meteen een seconde verloor. Voor de laatste afstand had ik nog 2,5 seconde over. Ik zag wat Melissa reed, dus onder die tijd moest ik sowieso. Ik ben blij dat ik hier heb gereden. Als ik deze lijn doortrek, kan het nog een heel mooi seizoen worden."

 / 

Primeur voor Nuis op NK sprint

Nuis won in Heerenveen voor het eerst in zijn loopbaan de nationale sprinttitel. De 30-jarige sprinter wist de afsluitende 1000 meter op zijn naam te schrijven en daarmee de eerste plaats over te nemen van Lennart Velema. De bronzen medaille ging naar Gijs Esders. Ronald Mulder, die na de eerste dag aan de leiding ging, kwam ten val op de tweede 500 meter.

Nuis stond na afloop dan ook met gemengde gevoelens. "Ik ben blij, maar het is nooit leuk om zo te winnen. Zo'n valpartij gun je niemand. Het is leuk dat ik straks voor het eerst de krans mag ophalen. Dat heb ik nog nooit mogen doen, dus daar ben ik blij mee. Een titel is een titel", aldus Nuis, die ook het laatste ticket voor het WK sprint bemachtigde.

"Toch ben ik niet tevreden met mijn eindtijden. Bij het WK sprint moet het echt sneller. Dit is niet mijn niveau. Het lijkt wel alsof ik met een halter in mijn nek aan het schaatsen ben. Gelukkig heb ik nog een paar weken om beter te worden."

 / 

Uittredend nationaal kampioen De Vries pakt brons

Douwe de Vries, die vorig jaar Nederlands kampioen allround werd, eindigde als derde in het allroundklassement bij de mannen. De 37-jarige Fries van Team Jumbo-Visma wist met een tijd van 13.05,65 nog wel de afsluitende 10.000 meter te winnen, maar finishte uiteindelijk ruim achter winnaar Jan Blokhuijsen. Marcel Bosker veroverde het zilver. Chris Huizinga en Kars Jansman werden respectievelijk vierde en zesde.

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates