Rijpma-de Jong en Anema bezorgen HCH opnieuw Nederlandse titel

Antoinette Rijpma-de Jong en Reina Anema hebben voor het tweede jaar op rij de Nederlandse clubtitel veroverd. De schaatssters van Team Jumbo-Visma waren met Hardrijdersclub Heerenveen (HCH) een maatje te groot voor de andere deelnemende clubs.

Net als vorig seizoen deden Rijpma-de Jong en Anema, die in Thialf uitkwamen op de 1000 en 3000 meter, een flinke duit in het zakje. De Jong noteerde met 1.16,27 de winnende tijd op de kilometer, terwijl Anema de langste afstand in een tijd van 4.11,81 winnend afsloot. Omdat ook hun (jongere) clubgenoten goede tijden lieten noteren, was titelprolongatie op het NK Clubs een feit.

"Het is superleuk dat we deze prijs als club hebben kunnen winnen. Dat we opnieuw Nederlands kampioen zijn geworden, zegt wel wat over onze club", aldus Rijpma-de Jong. Anema vult aan: "Het mooie is dat we in de breedte heel goed zijn, het komt echt niet alleen doordat wij hebben meegedaan. Bij sommige clubs zag je dat ze in het begin heel erg voor lagen, terwijl ze bij de senioren weer veel tijd verloren. Wij hebben goede junioren én senioren."

Het NK Clubs, dat in 2018 in het leven is geroepen door Sicco Janmaat, is traditioneel de eerste wedstrijd van het seizoen. Veertien clubs worden op basis van tijden die hun leden het afgelopen seizoen en de laatste maanden op het ijs lieten noteren, geselecteerd. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de junioren als bij de senioren.

Volgens Rijpma-de Jong en Anema is het evenement een groot succes. "Je ziet gewoon dat de junioren tegen ons opkijken en zoiets hebben van: wij willen ook zo hard schaatsen. Bovendien zien ze hoe wij onze warming-up doen en hoe wij naar zo’n wedstrijd toeleven. Zowel wij als de kinderen vinden het superleuk dat deze wedstrijd in het leven geroepen is", aldus Rijpma-de Jong.

Anema is het met haar Friese collega eens. "Door dit soort toernooien voel je weer even verbinding met de club. Dat merk je bij de prijsuitreiking, maar ook voor en na de race als mensen naar je toekomen en zeggen: 'Je hebt echt goed gereden!' Het is gewoon heel leuk dat ze ons op die manier aanmoedigen."