Shop
De Jong en Achtereekte kritisch na zilveren en bronzen medaille op 3000 meter

De Jong en Achtereekte kritisch na zilveren en bronzen medaille op 3000 meter

Schaatssters van Team Jumbo-Visma bezetten de tweede, derde én vierde plaats op de 3000 meter tijdens de Daikin NK afstanden. Reden voor al te veel vreugde gaf dat echter niet. Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte en Joy Beune voelden vooral de pijn van het verlies.

De Jong beklom de trappen van Thialf met een zilveren plak en een bos bloemen na haar race in 4.00,83, maar ook met een gezicht dat boekdelen sprak. "Ik wilde hier natuurlijk de beste versie van mezelf laten zien, maar dat was ik vandaag totaal niet", vertelde ze. "Fysiek was ik goed, maar technisch was dit echt een onwijs slechte race. Daar baal ik van. Ik had graag meer laten zien."

Daarbij refereerde ze nog even naar haar gouden race op de 1500 meter een dag eerder. "Daarin kon ik zitten en schaatsen. Nu wilde ik wat behoudend rijden, wilde graag een vlakkere race, maar dan ga ik nadenken en komt het niet vanzelf. Ik word nu steeds sneller, maar de keerzijde daarvan is dat het dan steeds moeilijker wordt om behoudend te rijden."

Dat Irene Schouten even eerder met een tijd van 3.54,59 het baanrecord verpulverde, had nauwelijks invloed op haar prestatie, stelde De Jong. "Ik maak me niet druk om wat er voor me wordt gereden, moet toch mijn eigen race rijden. Dit was voor mij echt een technisch verhaal, daarom maak ik me er ook niet druk over. Vanaf het begin klopte het niet. Verander dat maar eens tijdens een race als je in gevecht bent met jezelf. Is het gat met Schouten nog te dichten? Ja."

Olympisch kampioene Achtereekte verovert brons

Dat beaamde haar Team Jumbo-Visma-ploeggenote Achtereekte, die met brons (4.02,16) van het podium stapte. "Het gat is veel te groot. Er is werk aan de winkel", stelde ze wel onomwonden. Maar paniek? Nee, daarvan is geen sprake bij de olympische kampioene van 2018. "Er zijn gekkere dingen gebeurd in een olympisch seizoen en ik heb weleens grotere gaten gedicht. Dus daar maak ik me niet zo druk over."

Over haar eigen prestatie maakte Achtereekte zich wel enigszins druk, al kon ze haar tijd ook wel plaatsen. "Vanochtend lag ik tijdens het opwarmen ineens in de boarding. Dat is geen excuus, maar wel een gegeven. Normaal zou ik daarin blijven hangen, maar ik heb de knop omgezet, want je kunt zoiets toch niet terugdraaien. Maar het was de hele weg zoeken. Ik was onstabiel op het rechte stuk, merkte dat mijn heup niet echt wilde en was te veel afgeleid in mijn eigen kop. Dat kostte me echt een heel goede rit, want ik was in goeden doen en hartstikke goed in vorm."

"Gelukkig is bij die val wel alles heel gebleven, maar je staat toch even met andere benen aan de start. Ik ben blij dat ik me heb geplaatst voor de eerste wereldbekers en daarin verder kan groeien."

Beune net buiten podium, maar wel naar World Cups

Ook Joy Beune straalde na haar vierde plek én plaatsing voor de World Cups niet echt vreugde uit. Dat klopte, gaf ze volmondig toe. "Het voelt eerder alsof ik heb verloren. Het ticket voor de wereldbeker is binnen, maar dit was wel ver onder wat ik zou moeten kunnen. Ze noemen me in het team ook weleens de suicide bitch omdat ik mijn eigen kansen soms om zeep help. Dat doe ik hier weer. Ik ga gewoon als een gek tekeer in het begin en dat moet ik bekopen aan het einde. Dat is echt niet nodig."

Coach Jac Orie wees haar daar ook nog eens op. "Hij vertelde me meteen dat dit al de zoveelste keer was, maar dat ik nooit luisterde. Hij vond het echt niet grappig meer. Maar weet je, voor mijn gevoel had ik het vrijdag zó verknald dat ik dat nu goed wilde maken. En dan ga ik inderdaad weer als een gek tekeer. Ik wil dan net iets te graag, maar dat is echt iets waar ik nu aan moet gaan werken.’’

Daarmee lijkt Joy Beune zelf de grootste tegenstander van Joy Beune. "Op het einde zeker, ja. Dan is het echt een gevecht met mezelf. Dan moet ik door terwijl mijn benen zo ontzettend veel pijn doen, is het echt knokken tot de finish."

Dat er meer in zit bij Beune lijkt duidelijk. "Dat houdt Jac me ook voor. Ik kan makkelijk een seconde per ronde harder, zegt hij. Als ik maar normaal begin. Dat maakt natuurlijk een wereld van verschil. Dat ik me plaats voor de wereldbeker is eigenlijk maar een schrale troost. Ik mis hier gewoon een medaille."

Groot in persoonlijk record naar elfde plek

Reina Anema finishte zaterdagmiddag met een tijd van 4.04,45 als achtste op de drie kilometer, terwijl Robin Groot van de opleidingsploeg elfde werd in een nieuw persoonlijk record 4.05,93 (was 4.09,86).

Tekst: Eric Korver
Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates