Shop
De Jong dolgelukkig met derde ticket: 'Deze wilde ik graag'

De Jong dolgelukkig met derde ticket: 'Deze wilde ik graag'

Antoinette de Jong is er ook op haar derde afstand in geslaagd een olympisch startbewijs te veroveren. De 26-jarige Friezin, die eerder al tickets op de 1000 en 3000 meter had veroverd, gaf op de 1500 meter al haar tegenstanders het nakijken en kon na afloop haar geluk niet op. "Dit toernooi had voor mij niet beter kunnen verlopen."

Na haar verrassende derde plek op de 1000 meter en een degelijke tweede stek op de 3000 meter was het ook op de derde afstand raak voor De Jong, die het in de laatste rit van de 1500 meter moest opnemen tegen Jutta Leerdam. Dat ze werd gekoppeld aan een 'snelle starter' vond ze stiekem helemaal niet zo erg. "Ik vond het eigenlijk wel mooi, want ik kon vanaf de eerste seconde op haar jagen. Omdat ik de laatste binnenbocht had, wist ik dat ik in het laatste deel nog veel goed zou kunnen maken."

Hoewel de opening naar eigen zeggen slecht was ('daar moet ik echt nog aan werken'), stelde ze op wilskracht en vechtlust orde op zaken. Met een tijd van 1.53,62 hield ze Ireen Wüst en Marijke Groenewoud een paar tienden achter zich. "Ik ben hier onwijs blij mee", jubelde De Jong na afloop van haar race. "Deze (het ticket op de 1500 meter) wilde ik gewoon heel graag, aangezien ik vier jaar geleden met een verschil van twee tienden net buiten de boot viel."

"Dat ik hem nu wel heb gehaald en daarmee Michelle (die door de prestatie van Antoinette een grotere kans heeft om de Olympische Spelen te halen) een goede dienst heb bewezen, maakt mij heel gelukkig." Met drie individuele startbewijzen voor de Olympische Spelen kon De Jong niets anders dan tevreden zijn met het eindresultaat. "Dit had, qua plaatsing, niet beter gekund. Wetende dat ik nóg beter kan, geeft dit gewoon een heel fijn gevoel."

Joy Beune eindigde op de 1500 meter als zevende. De 22-rijdster van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 1.54,96 en was daarmee net iets langzamer dan haar Thialf-PR (1.54,72). Reina Anema eindigde met een tijd van 1.55,74 als negende, terwijl Robin Groot, uitkomend voor de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, genoegen moest nemen met de elfde plek. Zij noteerde een tijd van 1.57,28.

Gerelateerde updates