Marathonschaatser De Gier grijpt net naast zege in Hoorn: 'Ben op waarde geklopt'

De marathonploeg van Team Jumbo-Visma is er ook bij de vijfde marathon van het seizoen niet in geslaagd om van de nul af te komen. De ploeg van Peter de Vries kwam tijdens de Marathon Cup in Hoorn opnieuw dichtbij de eerste overwinning van het seizoen, maar een tweede plek van Casper de Gier was niet voldoende om de ban te breken. "Als we zo doorgaan, gaat die overwinning er echt wel komen."

Al vroeg in de wedstrijd sprongen zeventien rijders, onder wie Team Jumbo-Visma-rijders Robert Post en De Gier, weg uit het peloton en binnen de kortste keren hadden zij een ronde voorsprong te pakken. Hoewel het er even op leek dat de wedstrijd op slot kwam te zitten, zorgde Mats Stoltenborg (die vorige week nog ziek op de bank lag) ervoor dat De Gier, Evert Hoolwerf, Jeroen Janissen en Jordy Harink een tweede rondje pakten.

"Dat deden we hartstikke goed. In plaats van twee op de zeventien was ik nu één van de vier die kans maakte op de overwinning", aldus De Gier, die de finale met zijn drie collega's 'heel apart' noemde. "Het was kijken, remmen, slalommen, een overstapje naar rechts en een overstapje naar links. Ik vraag me af of dit ooit eerder is voorgekomen."

Nadat Harink zich als eerste liet verleiden tot een versnelling, was het De Gier die de aanval van zijn collega pareerde. Met nog één ronde te gaan trok de rijder uit Laag-Keppel vervolgens zelf de sprint aan en hoewel hij nog even in de clinch kwam met Harink ('het is vechten voor je plekkie') was het uiteindelijk Hoolwerf die over de snelste benen bleek te beschikken.

"Hoe hard het ook is, ik ben vandaag op waarde geklopt", stelde De Gier, die er flink van baalde dat hij het beulswerk van zijn teamgenoten niet kon afmaken. "Je draagt de verantwoording van de hele ploeg op je schouders en dan wil je ze graag belonen. Als dat dan niet lukt, is dat ontzettend balen."

© Neeke Wassenbergh

Na drie tweede plaatsen en één derde plek was er dus opnieuw een tweede plek voor de marathonploeg van Team Jumbo-Visma. "De ban moet een keer gebroken worden. We hebben stuk voor stuk klasbakken in de ploeg en we willen allemaal keihard voor elkaar werken. Als we op deze manier doorgaan, weet ik zeker dat die overwinning er gaat komen", aldus De Gier. "We gaan nu eerst terug naar de tekentafel om de puntjes op i te zetten en dan wacht er volgende week weer een nieuwe kans."

Net als tijdens de derde wedstrijd van de KNSB Marathon Cup nam langebaanschaatser Sven Kramer deel aan de marathon in Hoorn. De 35-jarige Fries finishte uiteindelijk in het peloton.

Foto's: Neeke Wassenbergh

© Neeke Wassenbergh