Shop
Conijn naar World Cups: 'Deze wedstrijd had geen dag eerder moeten komen'

Conijn naar World Cups: 'Deze wedstrijd had geen dag eerder moeten komen'

Antoinette Rijpma-de Jong heeft haar tweede startbewijs voor de World Cups veiliggesteld. De 27-jarige Friezin eindigde een dag na haar winnende tijd op de 1500 meter als tweede op de 3000 meter. Het vijfde ticket op deze afstand ging naar Merel Conijn, die zich ondanks een moeizame aanloop voor het eerst mag opmaken voor het wereldbekercircuit.

Voor Conijn, die deze zomer de overstap maakte naar Team Jumbo-Visma, was plaatsing voor de World Cups een flinke opsteker. De jongeling liep enkele weken geleden het coronavirus op en kwakkelde lange tijd met de naweeën ervan. Terwijl Conijn haar plan moest bijstellen, wist ze dat het WCKT een race tegen de klok zou worden. "Ik heb zeker getwijfeld of ik moest starten vandaag", vertelt Conijn na afloop van haar rit.

"Maar ik ben ook van mening dat je, mits je fit bent, veel van zulke wedstrijden kunt leren. In het slechtste geval baal je enorm en krijg je een klap; in het beste geval rijd je goed en zit je bij de beste vijf. Eerlijk gezegd had ik dat niet als realistisch ingeschat", zegt ze glimlachend. Met een tijd van 4.06,51 kon Conijn uiteindelijk meer dan tevreden zijn. "Maar deze wedstrijd had geen dag eerder moeten komen", vervolgt ze.

"Naar omstandigheden was dit een heel goede rit. Ik heb er alleen niet veel van meegekregen, want ik zat helemaal in mijn eigen focus. Ik wilde niet te veel nadenken en me bij m’n focuspunten houden. Natuurlijk hielp het mee dat Reina voor me reed, maar ik weet dat ik het doorgaans moet hebben van mijn laatste twee rondjes. Dat is een beetje mijn stijl", aldus Conijn. "Ik ben echt blij dat ik me geplaatst heb."

Conijn verzekerde zich voor het eerst in een carrière van een startbewijs voor de World Cups. De regerend Nederlands allroundkampioene kijkt ernaar uit om haar opwachting te maken in wereldbekerverband. "Dit wordt een heel nieuwe ervaring. Op internationaal niveau meerijden, lijkt me heel leerzaam", aldus Conijn. "Ik hoop nu het normale trainingsschema weer te kunnen oppakken en dat moet er nog wel wat meer in zitten."

Rijpma-de Jong greep op de 3 kilometer haar tweede World Cup-ticket van het weekend. De Friezin ging in haar race tegen Irene Schouten voortvarend van start, maar zag haar concurrente in de laatste rondes langszij komen. "Natuurlijk had ik de rit graag willen winnen, maar ik kan hier zeker tevreden mee zijn. 4.00 is gewoon een goede tijd", aldus Rijpma-de Jong.

Gerelateerde updates