Shop
'Clean sweep' voor Team Jumbo-Visma op 500 en 5000 meter bij NK afstanden

'Clean sweep' voor Team Jumbo-Visma op 500 en 5000 meter bij NK afstanden

Team Jumbo-Visma is vrijdag ijzersterk begonnen aan de Daikin NK afstanden. De ploeg van coach Jac Orie liet op de eerste dag van het toernooi in Thialf op twee afstanden een 'clean sweep' noteren. Dai Dai N'tab (500 meter) en Patrick Roest (5000 meter) veroverden in de Friese ijstempel de nationale titel.

N'tab wist voor de vierde keer in zijn loopbaan de nationale titel op de 500 meter op zijn naam te schrijven. De 26-jarige sprinter was vrijdagmiddag beide keren de snelste op de kortste sprintafstand: 34,803 en 34,844 (69.647). Ploeggenoten Hein Otterspeer (69.888) en Kai Verbij (70.381) maakten het Team Jumbo-Visma-feestje compleet door zilver en brons te pakken.

"Ik ben hier heel blij mee", aldus N'tab na afloop. "Natuurlijk is het een apart toernooi zonder publiek en wat minder deelnemers, maar een titel is een titel. Ik ben blij dat ik gewonnen heb. Het waren in mijn ogen geen hele goede races, maar voor deze periode van het jaar is het prima. De komende weken hoop ik naar een nog hoger niveau te stijgen."

Ook Otterspeer was te spreken over zijn optreden op de eerste dag. "Het waren twee solide ritten en ik had tweede goede openingen, waar ik erg tevreden over ben. Ik heb twee keer 34,7 gereden hier in Thialf, dus met 34,8 kom ik in de buurt. Ik ben dan ook blij met het niveau dat ik op dit moment van het seizoen heb."

Roest

Roest verzekerde zich later op de dag voor de derde keer op rij van de Nederlandse titel op de vijf kilometer. In een rechtstreeks duel met ploeggenoot Sven Kramer snelde hij naar een tijd van 6.10,16. Kramer pakte zilver in 6.15,26. Daarmee eindigde hij nipt voor zijn ploeggenoot Marcel Bosker (6.15,46), die voor het eerst in zijn loopbaan een medaille bemachtigde bij de NK afstanden.

"Dit geeft een heel lekker gevoel", keek Roest terug. "Het is fijn om dit gekke seizoen op deze manier te starten. Ik begon mijn race iets te gek, maar vervolgens kon ik hem heel lang vlak houden, dus ik denk dat ik wel van mijn fouten heb geleerd uit het verleden. Ik heb vandaag extra mijn best gedaan voor de mensen thuis, dus ik hoop dat ze hebben genoten."

"Het gevoel van tevredenheid overheerst", zei Kramer na zijn zilveren medaille. "Vorige week reed ik hier 6.25. Dat was natuurlijk geen race om over naar huis te schrijven, dat is nog zacht uitgedrukt. Ik heb ervoor gekozen om een behoudende rit te rijden en voor het maximale resultaat, een tweede plaats, te gaan. Dat is niet mijn aard, want ik rijd graag om te winnen, maar als je binnen vijf dagen tien seconden van je tijd afhaalt, kun je niet ontevreden zijn."

De Jong

Antoinette de Jong wist de zevende medaille namens Team Jumbo-Visma in de wacht te slepen. De 25-jarige Friezin eindigde op de 1500 meter met een tijd van 1.55,98 op de tweede plaats. Ze hoefde alleen winnares Jorien ter Mors voor zich te dulden: 1.55,50. Joy Beune werd achtste in 1.58,43.

"Ik ben tevreden met mijn laatste rondje, maar de eerste twee kunnen veel beter", was De Jong na afloop kritisch over haar eigen race. "Ik had veel meer snelheid uit de opening kunnen halen, dus dat is zonde. Vorige week reed ik nog anderhalve seconde langzamer en ik heb nog niet zo vaak 1.55 gereden in Thialf, waardoor de tevredenheid op dit moment toch overheerst."

Gerelateerde updates