Shop
Brons voor ploegenachtervolgingsvrouwen, mannen grijpen naast medaille

Brons voor ploegenachtervolgingsvrouwen, mannen grijpen naast medaille

De finaledag van de olympische ploegenachtervolging heeft Nederland één medaille opgeleverd. Team Jumbo-Visma-schaatsster Antoinette de Jong veroverde samen met Irene Schouten, Ireen Wüst en Marijke Groenewoud een bronzen medaille, terwijl Team Jumbo-Visma-rijders Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker genoegen moesten nemen met een vierde plaats.

De Nederlandse vrouwen waren in de halve finale niet opgewassen tegen de Canadese vrouwen, die op de streep bijna een seconde sneller waren dan De Jong, Wüst en Schouten. In de strijd om het brons kreeg Marijke Groenewoud de voorkeur boven De Jong en het Nederlandse drietal slaagde er zonder al te veel moeite in om de Russische vrouwen te verslaan.

De Jong, die zeven dagen geleden al brons veroverde op de 1500 meter, kon leven met de bronzen plak. "We hebben alles gegeven, reden beter dan twee dagen geleden en opereerden meer als een team. Daar mogen we best trots op zijn", zei De Jong na afloop van de troostfinale. "Canada en Japan waren gewoon beter, zo eerlijk moeten we zijn. Zij rijden compleet in elkaars slag en zijn beter op elkaar ingespeeld."

Waar de vrouwen de strijd om het brons winnend wisten af te sluiten, grepen de mannen voor het eerst sinds het bestaan van de Team Pursuit naast een olympische medaille. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker legden het in de halve finale af tegen de Noorse mannen dolven in de troostfinale het onderspit tegen de Verenigde Staten. Het verschil was bijna drie seconden in het voordeel van de Amerikanen.

"Het was gewoon niet goed genoeg", reageerde een teleurgestelde Kramer. "We hadden het in de vorige rondes al lastig en nu was de tank helemaal leeg. Het is niet zo dat we hele grote fouten hebben gemaakt, maar we waren alle drie wat minder en dat kun je je op een Olympische Spelen niet permitteren." Ook Roest baalde dat hij de rondjes niet omlaag kon krijgen.

"Het zat er gewoon niet in vandaag en dat vind ik onwijs zonde. We verdienden het ook niet om op het podium te staan, want we hebben niet laten zien dat we goed genoeg waren." Ruim een maand geleden kroonden de Nederlandse mannen zich nog tot Europees kampioen op dit onderdeel en werd Noorwegen met een seconde verslagen. "Het zat er ook echt wel in, maar het kwam er deze week niet uit. Dat is erg jammer", aldus Kramer.

Gerelateerde updates