Shop
Bouwman vaster in blauw na aanval in zestiende Giro-etappe

Bouwman vaster in blauw na aanval in zestiende Giro-etappe

Koen Bouwman heeft de blauwe trui na de zestiende rit van de Giro nog steviger om zijn schouders. De 28-jarige Achterhoeker zat daags na de rustdag mee in de ontsnapping en pakte op de befaamde Mortirolo het maximum aantal punten. Met nog vijf etappes te gaan heeft Bouwman een voorsprong van 68 punten op naaste belager Giulio Ciccone.

Met drie beklimmingen van de eerste categorie beloofde de zestiende etappe van Salo naar Aprica een groot slagveld te worden. Pascal Eenkhoorn zag een dag in de ontsnapping wel zitten en sprong mee toen een kleine groep wegreed uit het peloton. Het zestal werd even later bijgehaald door een sterke groep van zestien, waartoe ook Bouwman behoorde.

De winnaar van de zevende etappe hoopte goede zaken te doen voor het bergklassement en deed dat met succes. Hoewel hij op de Goletto di Cadino nog als tweede boven kwam, pakte hij op de Mortirolo het maximum aantal punten. Bouwman, die nu 167 punten heeft verzameld, mag door zijn sterke dag morgen opnieuw in het blauw rijden.

Na de Mortirolo liet Bouwman de zes overgebleven leiders gaan en kwam hij op ruim zestien minuten van winnaar Jan Hirt binnen. "Ik heb vandaag goede zaken gedaan, maar ik weet dat ik de komende dagen opnieuw in de aanval zal moeten om de trui te behouden", aldus Bouwman na afloop van de rit. "Het gaat een mooie strijd worden met Ciccone, die nu mijn grootste tegenstander is."

Bouwman baalde dat hij zich op de eerste klim liet verrassen door Ciccone, die op de Goletto di Cadino veertig punten pakte. "Ik maakte een fout door niet in het wiel van hem te gaan zitten. Ik weet niet of ik hem anders had verslagen, maar ik was zeker een stuk dichterbij gekomen."

Op de Mortirolo had Bouwman niets meer te vrezen van Ciccone. "In de vallei reden we met z’n zevenen weg, waardoor ik in een perfecte situatie terechtkwam. Op de top van de Mortirolo pakte ik de volle buit, dus dat was perfect. Natuurlijk is het niet hetzelfde als het winnen van een etappe, maar om al die mensen op zo’n mythische klim jouw naam te horen schreeuwen was een mooie ervaring."

Dat Bouwman zijn medevluchters op de laatste beklimming liet gaan, was van tevoren afgesproken met ploegleiders Addy Engels en Marc Reef. "We hadden tegen elkaar gezegd: als ik echt het idee heb dat ik kan winnen, rijd ik vol door tot de finish en anders doe ik het rustig aan met het oog op morgen. Op de steilere stroken voelde ik dat ik niet meer de punch had, dus toen heb ik besloten de kopgroep te laten gaan."

 / 

Gerelateerde updates