Shop
Bouwman slaat met zege en blauw dubbelslag in negentiende etappe Giro d’Italia

Bouwman slaat met zege en blauw dubbelslag in negentiende etappe Giro d’Italia

Koen Bouwman heeft een indrukwekkende dubbelslag geslagen in de negentiende etappe van de Giro d’Italia. De 28-jarige Achterhoeker boekte bij het Santuario di Castelmonte zijn tweede ritzege en stelde eerder op de dag de blauwe bergtrui veilig. Als hij zondag veilig aankomt in Verona is hij de eerste Nederlander die de bergtrui in de Giro wint.

Bouwman kondigde na afloop van de achttiende etappe al aan een poging te doen om in de ontsnapping terecht te komen. Hij hield zich aan zijn woord en voegde zich samen met Edoardo Affini, die als strijdlustigste renner van gisteren met het rode rugnummer reed, in een omvangrijke kopgroep.

Nadat de blauwetruidrager de volle buit op de eerste twee beklimmingen al had gepakt, kwam hij ook op de zware Kolovrat wederom als eerste boven.

Op de slotklim waren er nog vijf man over en hoewel er meerdere aanvalspogingen werden gedaan, slaagde niemand erin weg te geraken. Bouwman ging de sprint als eerste aan, versnelde kort na het uitkomen van de bocht en maakte het vervolgens vakkundig af.

"Dit is een droom die uitkomt. Eén rit winnen was al bijzonder, maar dat ik er nu twee heb gewonnen, is superspeciaal. Ik heb er geen woorden voor", jubelt Bouwman na afloop. "Voorafgaand aan de Giro had ik dit nooit kunnen denken. Ik kwam hier als knecht en nu ga ik naar huis met twee etappezeges en de blauwe trui. Echt bizar!"

"Omdat ik al een keer gewonnen had, durfde ik wel een beetje te gokken."

Koen Bouwman

Volgens Bouwman was het veiligstellen van de blauwe trui het hoofddoel voor vandaag. "Met één rit op zak zou de blauwe trui voor mij de kers op de taart zijn. Ik had vanochtend nooit gedacht dat ik hier een dubbelslag zou slaan, al voelde ik me wel heel goed. Mede dankzij Edo kwam ik in de kopgroep terecht en door zijn harde kopbeurten hadden we een grote voorsprong op het peloton. Deze overwinning is ook van hem."

In de laatste kilometers probeerde met name de Hongaar Attila Valter een sprint te voorkomen, maar daar ging Bouwman niet in mee. "Ik reageerde overal op en rekende op mijn sprint. Omdat ik al een keer gewonnen had, durfde ik wel een beetje te gokken. Ik wist dat er vlak voor de finish nog een bocht naar links was en dat ik die als eerste moest aansnijden. Dat deed ik en gelukkig was het genoeg."

Bouwman is de eerste Nederlander die zich bergkoning van de Giro mag noemen en de vierde Nederlander na Gert-Jan Theunisse, Steven Rooks en Joop Zoetemelk die in één van de drie grote rondes de bergtrui pakte. "Ik ben supertrots om daartussen te staan, al is het geen rijtje waar ik tussenhoor als je kijkt naar mijn palmares. Ik ben heel blij dat alles deze Giro is samengekomen."

Ook ploegleider Addy Engels kon zijn geluk niet op. "Sinds het wegvallen van onze klassementsmannen hebben we erg agressief gereden en dit is het resultaat. Voor ons is het op deze manier een heel succesvolle Giro geworden."

 / 

Gerelateerde updates