Shop
Bouwman moet bergtrui afstaan in zware negende etappe Giro d’Italia

Bouwman moet bergtrui afstaan in zware negende etappe Giro d’Italia

Koen Bouwman heeft daags voor de rustdag de Maglia Azzurra moeten afstaan aan Diego Rosa. In de loodzware rit van 191 kilometer liet het peloton Bouwman niet ontsnappen, waarna vroege vluchter Rosa de punten voor de bergtrui wegkaapte. De geel-zwarte brigade kon zich op de klim van Blockhaus niet mengen in de strijd om de ritzege.

Bouwman en Gijs Leemreize probeerden in de lastige openingsfase mee te springen met de avonturiers, maar zij kwamen niet weg. Op de tweede beklimming van de dag kreeg een groepje van negen renners de ruimte. Zij kregen een maximale voorgift van vijf minuten, maar het tempo werd gedurende de dag langzaam maar zeker opgevoerd in het peloton. Tobias Foss en Tom Dumoulin moesten toen de groep der favorieten laten gaan. Bouwman en Sam Oomen bleven de eerste helft van de klim nog bij de sterkste mannen, maar ook voor hen ging het uiteindelijk te snel.

Bouwman was realistisch na afloop. “Het was pittig. Ik heb geprobeerd in het begin bergpunten te grijpen, maar ik had niet de benen om het verschil te maken en ik stond ook redelijk dicht in het klassement. Er zaten uiteindelijk te veel jongens vooraan om punten te pakken. Toch sta ik niet ver achter. Voor mij persoonlijk is de Giro al geslaagd en is alles wat nog komt een bonus.”

“Op Blockhaus ben ik zo lang mogelijk bij Sam gebleven”, aldus Bouwman. “Dat is tot negen kilometer onder de top gelukt. Het is jammer dat Tobias en Sam hier het klassement verliezen, maar er wachten genoeg kansen in de komende twee weken. Wij zijn nog niet klaar hier.”

 / 

Gerelateerde updates