Bouwman loodst in Giro d’Italia Foss naar boven op Alpe di Mera

Bouwman loodst in Giro d’Italia Foss naar boven op Alpe di Mera

Koen Bouwman, Tobias Foss en George Bennett hebben zich vandaag weten te handhaven tussen de besten in de Giro d’Italia. Op de top van Alpe di Mera kwam Bouwman als achtste binnen, met Foss in zijn wiel. Bennett kwam kort achter het tweetal binnen op de twaalfde plaats.

De negentiende etappe kende een snelle openingsfase. Na een hoop speldenprikken was het na ruim een uur raak. Zes renners vormden de ontsnapping van de dag. Door de controle van enkele ploegen met klassementsambities werd de voorsprong nooit groter dan vier minuten. Aan de voet van de slotklim zat het erop voor de vluchters.

Foss, Bouwman en Bennett zaten goed gepositioneerd in de groep der favorieten. Laatstgenoemde wist mee te springen toen de Brit Simon Yates al vroeg de knuppel in het hoenderhok besloot te gooien. De Nieuw-Zeelander liet zich even later terugzakken toen bleek dat ploeggenoot Foss, de nummer negen in het klassement, moeite kreeg om het hoge tempo van de favorieten te volgen. Bouwman wist zich in het wiel van onder andere klassementsleider Egan Bernal te bijten tot op ruim twee kilometer van de streep.

De Nederlander nam vervolgens de opkomende Foss op sleeptouw en gidste de Noor naar de finishlijn bovenop Alpe di Mera. Mede door zijn achtste plaats in de daguitslag steeg Bouwman in het klassement een plekje naar de twaalfde plaats. Foss en Bennett bekleden respectievelijk de negende en elfde plaats in de rangschikking.

"Vandaag had ik persoonlijk mijn beste benen tot nu toe in deze Giro."

Koen Bouwman

“Het lijkt er op dat Tobias, George en ik met ongeveer hetzelfde niveau rondrijden”, zegt Bouwman. “Vandaag had ik persoonlijk mijn beste benen tot nu toe in deze Giro. De afspraak was dat George mee mocht springen als hij het gevoel had dat hij kon meedoen om de dagzege. Ik voelde me echt goed en kon mede daardoor lang in de groep van Bernal blijven zitten. Toen Tobias alleen kwam te zitten, heb ik gewacht en hem op sleeptouw genomen. Ik had niet verwacht dat ik met de besten bergop zou rijden. We hebben als ploeg de koers goed ingeschat. Dat gaan we morgen wederom proberen. Laten we hopen dat er nog iets in het vat zit deze Giro. Ik kijk zeker uit naar de dag van morgen. Ik voel me supergoed in orde.”

 / 

Giro d'Italia

Stage 19

Gerelateerde updates