Shop
Bouwman herovert blauwe trui in bergetappe Giro d’Italia

Bouwman herovert blauwe trui in bergetappe Giro d’Italia

Team Jumbo-Visma heeft zich in de vijftiende rit van de Giro d’Italia van zijn beste kant laten zien. In de bergetappe zaten Sam Oomen, Gijs Leemreize en Koen Bouwman in de kopgroep. Laatstgenoemde reed zelfs tientallen kilometers alleen op kop en pakte voldoende punten om de blauwe bergtrui te heroveren.

Het duurde tachtig kilometer vooraleer de definitieve ontsnapping vorm kreeg. Bouwman, Oomen en Leemreize maakten deel uit van een groep van 25 renners. De voorsprong op het peloton liep in rap tempo op tot een minuut of vijf. Bouwman besloot op de eerste beklimming van de dag alleen ten aanval te trekken. De winnaar van de zevende etappe pakte de volle buit op de eerste beklimming van de eerste categorie, maar werd halverwege de tweede beklimming van de dag weer terug gegrepen door enkele andere vluchters.

Bouwman kon dat tempo niet volgen en besloot zijn krachten te sparen met het oog op de aankomende zware week. Leemreize vatte post in een groepje dat uit de greep van het peloton bleef. De jonge Nederlander reed uiteindelijk naar de verdienstelijke negende plaats in de daguitslag. Na afloop van de rit, die gewonnen werd door de Italiaan Giulio Ciccone, mocht Bouwman zich melden op het podium. De Gelderlander gaat de rustdag in als leider van het bergklassement. Hij heeft in die rangschikking zeventien punten voorsprong op Diego Rosa.

"Ik ga mijn uiterste best doen om deze trui te behouden"

Koen Bouwman

“Ik ben heel blij dat ik de trui weer terug in mijn bezit heb”, vertelt Bouwman na afloop. “Ik wilde op de tweede beklimming ook de punten pakken. Helaas kreeg ik in de afdaling van de eerste beklimming wat problemen met mijn rug. Vervolgens heb ik besloten het rustiger aan te doen vandaag. Met het oog op wat er nog gaat komen in de laatste week is dat denk ik een verstandige keuze. Er staat nog een hoop zware beklimmingen op het programma. Ik ga mijn uiterste best doen om deze trui te behouden.”

"De negende plaats is een prima resultaat"

Gijs Leemreize

Leemreize glipte mee met de juiste ontsnappingspoging. De debutant bleef de gehele etappe een hoog tempo rijden. “We zaten met drie man in de kopgroep van 25 renners. Koen reed erg sterk op de eerste beklimming. Het is erg mooi dat hij de bergtrui weer te pakken heeft. Als ik naar mijn eigen prestatie kijk, denk ik dat ik eveneens tevreden mag zijn. Het is zonde dat mijn sprint niet echt uit de verf kwam, maar de negende plaats is een prima resultaat.”

 / 

Gerelateerde updates