Shop
Bosker kroont zich tot Nederlands kampioen, Snellink pakt laatste WK-ticket

Bosker kroont zich tot Nederlands kampioen, Snellink pakt laatste WK-ticket

Marcel Bosker heeft voor de tweede keer in zijn carrière de nationale allroundtitel veroverd. De 25-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma hield op de afsluitende 10 kilometer voldoende marge over om ploeggenoot Beau Snellink achter zich te houden. Kars Jansman, eveneens uitkomend voor Team Jumbo-Visma, pakte het brons.

Bosker was bij afwezigheid van Patrick Roest en Sven Kramer de grote favoriet en maakte die status de afgelopen twee dagen meer dan waar. Na een goede eerste dag, waarin hij zesde werd op de 500 meter en eerste op de 5000 meter, bouwde hij op de tweede dag van het toernooi zijn voorsprong nog wat verder uit. Op de 1500 meter ging hij er met een tijd van 1.46,60 opnieuw met de overwinning vandoor, waarna hij onbedreigd de afsluitende 10 kilometer in kon gaan.

Toch maakte Snellink, die in het klassement een achterstand had van 24 seconden, het Bosker nog een heel klein beetje moeilijk. "Beau reed met 12.58,29 een geweldige tijd", nam Bosker zijn petje af voor zijn ploeggenoot. "Ik dacht wel: als ik rondjes 31,5 rijd, kom ik uit op een tijd van 13.14 en is 'ie binnen. Stel dat je in de laatste tien rondjes toch nog blijkt te ploffen, heb je een speling van tien seconden."

Dat scenario kwam er echter niet, want Bosker passeerde de streep uiteindelijk in een tijd van 13.13,38. Dat was meer dan genoeg om voor de tweede keer in zijn carrière de Nederlandse titel te pakken. "Na drie jaar tweede te zijn geworden, voelt winnen wel heel lekker", jubelde Bosker, die alleen in 2018 de krans omgehangen kreeg. "Ik wist dat ik dit jaar de favoriet was, maar je moet het altijd maar even doen."

 / 

"En het is echt niet zo makkelijk als dat het lijkt", sprak de 25-jarige allrounder. "Vorig seizoen deed Patrick Roest mee en voelde ik veel minder druk. Nu stond ik aan de start om te winnen en wilde ik vooral heel graag drie goede afstanden rijden, zodat de 10 kilometer appeltje eitje zou worden. Dat is gelukt en daar ben ik heel blij mee."

Snellink naar WK in Hamar

In het kielzog van Bosker leverde ook de 20-jarige Snellink een ijzersterk vierkamp af. De langeafstandsspecialist van Team Jumbo-Visma eindigde zaterdag al als tweede op de 5 kilometer, maar maakte de meeste indruk op de afsluitende 10 kilometer. Op de langste afstand noteerde de rijder uit Noorden een persoonlijk record van 12.58,29, waarmee hij zichzelf niet alleen de afstandsoverwinning bezorgde, maar ook een zilveren medaille in het eindklassement.

En alsof dat nog niet genoeg was, greep hij als klap op de vuurpijl ook nog eens het derde en laatste startbewijs voor het WK allround, dat van 3 tot en met 6 maart in Hamar zal plaatsvinden. "Ik ben hier echt heel blij mee", glunderde Snellink. "Het wordt mijn eerst individuele optreden in een internationale wedstrijd en als dat dan meteen het WK in Hamar is, vind ik dat fantastisch mooi."

Dat Snellink zo'n snelle tijd op de 10 kilometer zou neerzetten, was óók voor hemzelf een grote verrassing. "Ik ging weg op een tijd van 13.15, want met die tijd had ik me ook geplaatst voor het WK. Blijkbaar had ik goede benen en rolde deze mooie tijd eruit", aldus Snellink, die zich keer op keer blijft verbeteren. "Vorig jaar reed ik tijdens het NK allround 13.20 en nu rijd ik 22 seconden harder. Dat zijn geen kleine stappen en ik hoop dat ik die lijn door kan zetten."

Jansman verrast zichzelf met brons

Kars Jansman, de nummer drie van het eindklassement, zorgde voor een volledig Team Jumbo-Visma-podium. De 26-jarige Hellendoorner steeg dankzij een sterke 10 kilometer (13.10,49) van de vijfde naar de derde plek en behaalde daarmee zijn eerste podiumplaats op een senioren-NK. "Ik ben hier onwijs blij mee. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat ik op de derde plek zou staan van een NK allround", glunderde Jansman na afloop.

"Vier jaar geleden zei ik tegen mezelf dat ik nooit meer een allroundtoernooi wilde rijden, want ik was wel klaar met die teleurstellingen van de 500 meter. Dat ik het nu toch geflikt heb om op het podium te komen, vind ik supermooi." Van tevoren wist Jansman dat hij met een goede 5 en 10 kilometer ver zou kunnen komen. "Na de 1500 meter had ik best een goede uitgangspositie en had ik zelfs nog hoop om voor tweede plek te gaan, maar Beau was een maatje te groot."

Gerelateerde updates