Shop
Beune grijpt zilver op NK allround: 'Eigen schuld dat ik niet gewonnen heb'

Beune grijpt zilver op NK allround: 'Eigen schuld dat ik niet gewonnen heb'

Joy Beune heeft voor de tweede keer in haar carrière een zilveren medaille behaald op het NK allround. De 22-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma moest op de afsluitende 5 kilometer haar meerdere erkennen in Merel Conijn, die naast de Nederlandse titel ook het laatste WK-ticket pakte. "Ik ben strijdend ten onder gegaan."

Beune, die als de nummer vier de tweede dag inging, liet zondag zien met goede benen wakker te zijn geworden. De Bornse won de 1500 meter in een tijd van 1.55,90 en steeg daarmee met stip naar de tweede plek in het klassement. Met een achterstand van ruim vier seconden op klassementsleidster Merel Conijn wist Beune wat haar op de afsluitende 5 kilometer te doen stond.

In een rechtstreeks duel opende ze vrij snel de aanval en deed ze een alles-of-niets poging om Conijn van haar eerste titel te houden. De rijdster van Team Worldstream-Corendon gaf zich echter niet gewonnen en zette met nog een paar ronden te gaan de turbo aan. "En toen kon ik niet meer aanhaken", vertelde Beune, die uiteindelijk vijf seconden moest toegeven op Conijn (7.03,98 om 6.58,36).

"Voor mijn doen was het echt een goede 5 kilometer, maar ik wist dat Merel een betere 5 kilometer en een versnelling in de benen heeft. Dat heb ik niet en dan kom je gewoon tekort", aldus Beune, die het zichzelf kwalijk nam dat ze het op de 500 meter had laten liggen. "Het was een heel ander toernooi geworden als ik laag in de 39 had gereden. Dat dat niet gebeurd is, is mijn eigen schuld en daar baal ik ontzettend van."

Beune greep zodoende voor de tweede keer in haar carrière een zilveren medaille op het NK allround. Bij haar debuut in 2019 moest ze haar meerdere erkennen in ploeggenote Carlijn Achtereekte, die het toernooi net als Antoinette de Jong (eveneens uitkomend voor Team Jumbo-Visma) aan zich voorbij liet gaan. "Ik heb drie heel goede races gereden, maar door een fout op de 500 meter heb ik mijn eigen ruiten ingegooid. Dat is jammer."

Gerelateerde updates