Shop
Bergsma stelt WK-ticket op 5 kilometer veilig: 'Missie geslaagd'

Bergsma stelt WK-ticket op 5 kilometer veilig: 'Missie geslaagd'

Jorrit Bergsma heeft zich op de eerste dag van de Daikin NK afstanden verzekerd van een startbewijs voor de WK afstanden. De 37-jarige Fries noteerde op de 5 kilometer een tijd van 6.13,37 en behoorde daarmee tot de beste drie rijders van Nederland. "Dit is een bevestiging dat ik op de goede weg ben."

Plaatsing voor het WK, dat was het enige wat voor Bergsma telde op de eerste dag van de nationale kampioenschappen. Na een moeizaam voorseizoen richtte de stayer van Team Jumbo-Visma zich in eerste instantie op een plek in de top drie, die recht zou geven op een startbewijs voor het WK. Dat doel leek niet te hoog gegrepen, want Bergsma plaatste zich met een tijd van 6.13,37 als derde voor het mondiale titeltoernooi dat volgende maand in Heerenveen wordt verreden.

Alleen Patrick Roest (6.08,77) en Marcel Bosker (6.12,95) waren op de 5 kilometer sneller dan de uittredend kampioen. "Natuurlijk had ik mijn titel hier graag geprolongeerd, maar voor vandaag was plaatsing het belangrijkste. Mijn missie is geslaagd en daar ben ik tevreden mee", aldus Bergsma, die naar eigen zeggen niet zijn beste race reed. "Het ging niet helemaal zoals ik had gewild. Ik wilde rondjes 29,5 rijden, maar op de een of andere manier kon ik de snelheid niet lekker vasthouden."

Voor Bergsma was de bronzen medaille een bevestiging dat hij weer op de goede weg is na een periode waarin hij veel kwakkelde met zijn gezondheid. Hoewel het seizoen succesvol begon bij het World Cup Kwalificatietoernooi, liep het bij de World Cups 'wat minder'. "Dat was wel even balen. Richting de ploeg wil je graag laten zien dat je het waard bent geweest. Gelukkig hebben zij altijd vertrouwen in mij gehouden en kon ik me focussen op deze wedstrijd."

Sinds het trainingskamp in Collalbo ziet Bergsma zichzelf met de week beter worden. "Ik heb echt het gevoel dat ik weer macht krijg. Vorige week reed ik een goede trainingswedstrijd (Bergsma noteerde een Thialf PR op de 3 kilometer) en vandaag kwam er een heel degelijke rit uit." Dat het verschil met Roest bijna vijf seconden bedroeg, baarde Bergsma totaal geen zorgen. "Op een goede dag kan ik nog steeds hele mooie dingen laten zien."

Gerelateerde updates