Shop
Bergsma pakt zilver op 10 kilometer: 'Had er geen rekening meer mee gehouden'

Bergsma pakt zilver op 10 kilometer: 'Had er geen rekening meer mee gehouden'

Jorrit Bergsma heeft zijn eerste seizoen in dienst van Team Jumbo-Visma afgesloten met een zilveren WK-medaille op de 10 kilometer. De 37-jarige Fries zette in de eerste rit een tijd neer van 12.55,64 en dat bleek anderhalf uur later genoeg voor zijn zevende medaille op de langste afstand. "Hier kunnen we mee thuiskomen."

Bergsma, die donderdag net naast een medaille had gegrepen op de 5 kilometer, moest zondag als eerste van de favorieten een tijd neerzetten. Met een vlakke race – bijna allemaal rondjes in de 30 seconden – kwam hij uiteindelijk uit op een tijd van 12.55,64. "Het was een degelijke rit, niks speciaals", oordeelde Bergsma.

"Ik had gehoopt dat ik hem vanaf halverwege kon drukken, maar dat zat er niet in. Op het laatst perste ik er nog een paar rondjes 30 laag uit en dat was het vandaag." Bergsma keek 'met spanning' naar de resterende ritten en zag in de vierde rit hoe Davide Ghiotto ruim onder zijn tijd dook.

De Italiaan klokte een tijd van 12.41,35 en stuurde Bergsma naar de voorlopige tweede plek. In de vijfde en zesde rit beten Patrick Roest en Sander Eitrem zich allebei stuk op de tijden van Ghiotto en Bergsma. "Ik had er geen rekening meer mee gehouden dat ik zilver zou pakken", bekende de olympisch kampioen van 2014.

"Ik dacht dat mijn tijd genoeg zou zijn voor brons, maar dat wist ik niet zeker. Op de 5 kilometer dacht ik namelijk ook dat ik derde zou worden en toen dook Bart Swings er nog onderdoor. Pas toen Patrick in zijn rit op een hoop ging, wist ik zeker dat die medaille binnen was."

Bergsma, die zich een maand geleden tot Nederlands kampioen Mass Start kroonde, sloot een kwakkelend jaar toch nog met een WK-medaille af. De drievoudig wereldkampioen op de 10 kilometer toonde op de WK afstanden dat hij nog altijd 'mooie dingen kan laten zien'. "Natuurlijk had ik een beter seizoen gewild, maar ik heb het wel mooi afgesloten met een zilveren medaille. Hier kunnen we zeker mee thuiskomen."

 / 

Gerelateerde updates