Shop
Bergsma laat Team Jumbo-Visma juichen op Mass Start: 'Deze had ik nog niet'

Bergsma laat Team Jumbo-Visma juichen op Mass Start: 'Deze had ik nog niet'

Jorrit Bergsma heeft zondagmiddag zijn eerste nationale titel op de Mass Start veroverd. De 37-jarige Fries kwam na zestien ronden solo over de streep en zag ploeggenoot Harm Visser kort achter hem de sprint van het peloton winnen.

Team Jumbo-Visma stond met een sterk blok aan de start en nam van meet af aan het heft in handen. Nadat een duo-aanval van Beau Snellink en Kars Jansman al vroeg in de kiem was gesmoord, gaven Bergsma en Chris Huizinga er met zijn tweeën een nieuwe klap op. Het tweetal bouwde een mooie voorsprong op en zag het peloton nauwelijks dichterbij komen.

Terwijl Huizinga zich volledig in dienst zette voor Bergsma besloot laatstgenoemde nog één keer vol door te trekken tot de finish. Met succes: de Fries gaf zijn voorsprong in de laatste ronde niet meer uit handen. "Ik ben al eens wereldkampioen op dit onderdeel geweest, maar de Nederlandse titel had ik nog niet. Het is hartstikke leuk om deze op mijn palmares bij te schrijven", aldus een blije Bergsma.

"Als ploeg hebben we de koers ontzettend hard gemaakt en Team Reggeborgh al het werk laten doen. Ik had het geluk dat ik op het goede moment ging. Ik wist dat ik eerst een gat moest slaan om überhaupt kans te maken op de overwinning. Toen ik ging, wist ik niet hoe dicht de anderen op me zaten, maar in de laatste ronde had ik in de gaten dat ik goede papieren had."

 / 

Visser

Vlak achter Bergsma won Visser de sprint van het uitgedunde peloton. De 22-jarige marathonschaatser rekende onder meer af met Bart Hoolwerf, die zich vorig jaar tot Nederlands kampioen Mass Start kroonde. "Dit is geweldig", doelde Visser op het één-tweetje. "Het doel was om Reggeborgh kapot te rijden en dat hebben we goed gedaan. We vielen in koppeltjes aan en wilden het niet tot een sprint laten komen. De alles-of-niets-tactiek pakte goed uit."

Visser, die vorige week nog als derde was geëindigd bij de Alternatieve Elfstedentocht, keerde met een goed gevoel terug uit de Weissensee. "Ik dacht: er is veel mogelijk vandaag en het is misschien meer haalbaar dan je denkt. Dat het uiteindelijk zo uitpakt, is geweldig. Het had niet beter gekund."

Gerelateerde updates