Shop
Baanrecord en Europese titel voor Nederlandse vrouwen op Team Pursuit

Baanrecord en Europese titel voor Nederlandse vrouwen op Team Pursuit

Team Jumbo-Visma-schaatsster Antoinette de Jong heeft samen met Irene Schouten en Ireen Wüst de Europese titel veroverd op de Team Pursuit. Het Nederlandse drietal snelde in een leeg Thialf naar een baanrecord van 2.54,12 en hield daarmee de buitenlandse concurrentie op grote achterstand. "Dit is een goede generale voor de Spelen."

De Jong, Wüst en Schouten, die voor de vierde keer in deze formatie een Team Pursuit reden, hadden een dag van tevoren tijdens een bijeenkomst een nieuwe strategie bedacht. Wüst zou – zoals gebruikelijk – de eerste ronde voor haar rekening nemen en De Jong zou vervolgens de volgende anderhalve ronde op kop rijden. Schouten kreeg als opdracht om haar landgenoten vervolgens naar de streep te leiden. "Op deze manier komen wij goed tot ons recht", aldus De Jong.

Die strategie pakte goed uit, want de regerend wereldkampioenen zetten in de laatste rit een tijd neer van 2.54,12 en dat was een verbetering van het baanrecord, dat sinds vorig jaar op naam stond van Canada (2.54,64). “Dat er in Thialf nog nooit harder is gereden dan wij nu gedaan hebben, is supermooi", reageerde een blije De Jong. "Natuurlijk kunnen er altijd nog dingen beter, maar dit was gewoon een supergoede rit en een goede generale voor de Spelen."

Voor de Nederlandse vrouwen was de rit op het EK een belangrijk moment om nog een keer te 'oefenen' op het teamonderdeel. Dit seizoen reden De Jong, Wüst en Schouten alleen de World Cup in Polen en nu dus het EK in Heerenveen samen. "We raken steeds beter op elkaar in gespeeld en als we over een paar weken nóg meer energie hebben, kunnen we er in Peking waarschijnlijk nog wel een tandje bij doen. Ik ben heel benieuwd wat we daar kunnen laten zien."

Gerelateerde updates