Shop
Affini verrast bijna peloton en zichzelf in sprintersrit Giro d’Italia

Affini verrast bijna peloton en zichzelf in sprintersrit Giro d’Italia

Edoardo Affini is de dertiende etappe van de Giro d’Italia als tweede geëindigd. De Italiaan van Team Jumbo-Visma kwam in de laatste hectometers tot zijn eigen verbazing los van het peloton en werd in Verona vervolgens pas net voor de meet geklopt door de aanstormende Europees kampioen Giacomo Nizzolo.

Drie aanvallers gingen vrijwel vanaf de start in Ravenna op pad. Meer dan acht minuten kregen zij niet, mede door het werk van Paul Martens op kop van het peloton. Pas op een twintigtal kilometer van het eind, schoot de meute in gang.

Team Jumbo-Visma piloteerde Dylan Groenewegen goed naar voren in de laatste kilometers, maar de Nederlander kon in de chaotische sprint niet meedoen voor de zege en eindigde als tiende.

"Ik ben nog helemaal confuus en weet eigenlijk ook niet of ik trots of teleurgesteld moet zijn."

Edoardo Affini

“Het was geenszins het plan om aan te vallen”, zegt Affini. “Ik wilde de lead-out doen voor Dylan, maar zag op een gegeven moment niemand meer achter me. Ik wist niet wat er aan de hand was, maar ben toen vol doorgegaan. Ik ben nog helemaal confuus en weet eigenlijk ook niet of ik trots of teleurgesteld moet zijn. Het was voor mij een bijzondere dag omdat we door mijn woonplaats reden en hier in Verona ben ik als wielrenner gevormd. Maar dat hij zo bijzonder zou eindigen, heb ik met geen mogelijkheid zien aankomen.”

De Italiaan stond ook stil bij de gemiste kans voor Groenewegen. “Het was natuurlijk de bedoeling om met hem voor de sprint te gaan. Het is best jammer dat het zo liep. Of ik nu dichterbij de zege was dan in Turijn? Daar werd ik tweede op tien seconden, maar nu op minder dan één, denk ik. Ik was heel dichtbij, maar ik gaf echt alles in die laatste meters.”

 / 

Ploegleider Arthur van Dongen duidt de onstane situatie. “Het plan was natuurlijk om gewoon met Dylan te sprinten. Edoardo deed een perfecte lead-out, maar er was wat vertwijfeling in de groep toen hij aanzette. Het was knap om te zien hoe hard hij bijna naar de winst reed. Helaas raakte Dylan onze mannen in het gedrang kwijt. Ook omdat David vandaag geen goede benen had. Ik snap dat Edoardo met een dubbel gevoel de bus instapt.”

Groenewegen en Dekker gaan morgen niet meer van start. De snelle mannen van Team Jumbo-Visma keren huiswaarts om zich voor te bereiden op de komende doelen. “De pijp is bij beide jongens best een eindje leeg. David is een neo-prof die nog nooit dertien dagen achter elkaar heeft gekoerst en Dylan had voor de Giro al de nodige tijd geen koers meer gereden. We zijn als ploeg echt wel tevreden hoe zij zich de afgelopen dagen hebben gemanifesteerd, maar nu doorgaan zou teveel van hen vergen. Die jongens moeten nu rust gaan pakken en daarna weer snel vooruitkijken naar de komende koersen.”

Gerelateerde updates