Profiel
Achtereekte en Kramer veroveren WK-zilver, Krol pakt goud op Team Sprint

Achtereekte en Kramer veroveren WK-zilver, Krol pakt goud op Team Sprint

Carlijn Achtereekte en Sven Kramer hebben donderdag op de eerste dag van de WK afstanden in Salt Lake City een zilveren medaille gewonnen. Thomas Krol wist op het onderdeel Team Sprint een gouden plak te pakken.

Olympisch kampioene Achtereekte noteerde in de zesde rit van de 3000 meter een tijd van 3.54,92. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record met ruim tweeënhalve seconde (was 3.57,51) en stond ze enkele ritten aan de leiding. Uiteindelijk zou Martina Sáblíková er nog onder duiken: 3.54,25. De Russische Natalia Voronina pakte brons in 3.55,54.

"Dit is pieken op het juiste moment", aldus een blije Achtereekte na afloop. "In een week tijd tweeënhalve seconde van mijn PR af. Voor mij was dit gewoon een hele goede rit. De eerste zes rondjes gingen heel goed. Alleen het laatste rondje kraakte ik. Ik ben heel blij dat ik zo'n mooie tijd heb weten neer te zetten en hier zilver pak. Ik heb er alles uitgeperst wat erin zat."

"Ik bleef de hele race kalm en deed gewoon wat ik moest doen. Dit was het maximaal haalbare vandaag. In het begin van het seizoen werd ik twee keer tweede in de World Cup. Daarna ging het allemaal ietsje minder. Ik ben blij dat ik er op het juiste moment weer sta."

			© International Skating Union (ISU)
© International Skating Union (ISU)

Kramer houdt 'dubbel gevoel' over aan zilveren WK-plak

Later op de dag bemachtigde Kramer een zilveren medaille op de 5000 meter. De Fries verscheen in de derde rit op het ijs tegen de Zwitser Livio Wenger. Met een tijd van 6.04,91 legde hij de druk bij zijn concurrenten en hield hij uiteindelijk zilver over aan zijn race, omdat de Canadees Ted-Jan Bloemen net iets sneller was: 6.04,37. Zijn landgenoot Graeme Fish won brons: 6.06,32.

"Ik sta hier met een dubbel gevoel, want ik rijd altijd voor de winst. Daar doe en laat ik alles voor", zei Kramer. "Ik denk dat ik een goede rit heb gereden, maar hij was net te langzaam. Dat is zuur. Tegelijkertijd ben ik ook trots op deze uitslag, zeker gezien mijn voorgeschiedenis. Het is te verklaren waarom ik niet gewonnen heb, maar daar wordt het niet minder vervelend van."

Alle vijf kilometers waar Patrick Roest dit seizoen aan de start stond, won hij. Maar uitgerekend bij de belangrijkste race van het jaar ging het mis. De 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma noteerde donderdag de vierde tijd: 6.08,59, maar werd later gediskwalificeerd, omdat hij zijn armband niet om had.

"Ik was zo gefocust op mijn race en best wel zenuwachtig, waardoor ik ben vergeten mijn band om te doen. Natuurlijk is het mijn verantwoordelijkheid, maar in Thialf word je er vaak nog aan herinnerd. Nu heb ik er niet meer aan gedacht. Dit is een hele goede les", aldus een zwaar teleurgestelde Roest.

Nederlandse mannen prolongeren wereldtitel op Team Sprint

De Nederlandse mannen wisten donderdag de wereldtitel op het onderdeel Team Sprint te prolongeren. Team Jumbo-Visma-rijder Krol eindigde samen met zijn landgenoten Kai Verbij en Dai Dai N’tab als tweede in een tijd van 1.18,18, maar na afloop werd winnaar Canada gediskwalificeerd. Zij hadden een tijd van 1.17,68 genoteerd.

"Het is een beetje dubbel om zo te winnen", gaf Krol toe. "Onze race was niet slecht, maar we hebben in het begin te veel laten liggen. Deze zege voelt een beetje gestolen. Desondanks ben ik natuurlijk hartstikke blij dat we hier goud winnen."

Gerelateerde updates