Aanval Bouwman strandt in zicht van haven in negende etappe Giro

Aanval Bouwman strandt in zicht van haven in negende etappe Giro

Koen Bouwman was in de negende etappe van de Giro d’Italia dicht bij wat zijn mooiste zege uit zijn carrière kon worden. De geboren Gelderlander reed in de bergetappe door de Abruzzen tot vierhonderd meter voor de finish aan de leiding toen hij voorbijgereden werd door de groep der favorieten. Hij kwam uiteindelijk als vijftiende over de streep. Tobias Foss werd achttiende. Die positie bekleedt de Noor ook in het klassement.

De etappe naar Campo Felice werd een ware slijtageslag. Er werd hard gereden vanuit het vertrek en het viel nauwelijks stil. Het duurde net als gisteren lang voordat een kopgroep de ruimte kreeg. Toen dat gebeurde reed er een omvangrijke groep weg met voor Team Jumbo-Visma naast Bouwman ook George Bennett. Bennett effende het pad voor Bouwman die op de slotklim eerst nog een gat moest dichtrijden op Geoffrey Bouchard. Even mocht de Achterhoeker aan de zege ruiken, maar dat was buiten de groep der favorieten gerekend.

"Toen ik Bernal zag komen, dan weet je dat het voorbij is. Hij kwam echt als een raket voorbijgevlogen."

Koen Bouwman

Bouwman had na afloop een déjà vu naar 2018 toen hij in de achtste etappe ook op weg leek naar de etappezege, maar toen voorbij gereden werd door Richard Carapaz. “Dit is echt enorm balen. Zeker als je zo dichtbij bent. Toen ik Bernal zag komen, dan weet je dat het voorbij is. Hij kwam echt als een raket voorbijgevlogen, zo hard ging die. Het was echt een slopende etappe. Ik zat in het begin best vaak mee, maar het duurde uiteindelijk lang alvorens George en ik met de juiste mannen weggeraakte. Op de voorlaatste klim voelde ik me nochtans niet meer echt fris. Ik probeerde me daar zoveel mogelijk te sparen door van wiel naar wiel te springen. Op de top kwam ik er toch door en kon ik de aansluiting maken bij Mollema en Storer. Op de slotklim heb ik mijn kans gewaagd. Ik kwam in de voorlaatste kilometer nog aansluiten bij die Fransman, maar de etappe was net vierhonderd meter te lang. De gravel daar liep ook voor geen meter. Dit is echt jammer. Maar mijn vorm is in ieder geval goed en er komen nog kansen. Ik ga het nog proberen.”

 / 

Gerelateerde updates