Shop
Van Workum: 'Ik voel dat ik steeds een stapje dichterbij kom'

Van Workum: 'Ik voel dat ik steeds een stapje dichterbij kom'

Met het NK allround start zaterdag alweer het laatste Nederlandse titeltoernooi van dit seizoen. Jordy van Workum, schaatser van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, grijpt deze 'grote wedstrijd' aan als een kans om zijn tot dusver succesvol verlopen seizoen van nog wat extra glans te voorzien. Aan de vooravond van dit NK gaan we in gesprek met de 21-jarige Midwouder.

Jordy, over vier dagen begint in Thialf het NK allround. Is dat een wedstrijd waar jij je op verheugt?
"Zeker weten, dit zijn de grote wedstrijden waar je naartoe leeft en waar je je van je beste kant wil laten zien. Natuurlijk hoop je ooit door te groeien naar de Olympische Spelen of het WK allround, maar dat is nu nog niet reëel. Het NK allround is voor mij een mooie wedstrijd om stappen te zetten en ervaring op te doen."

Vorig jaar eindigde je bij je eerste NK allround als twaalfde. Met welke verwachtingen sta jij dit weekend aan de start?
"Het zou mooi zijn als ik nu de top tien kan halen, maar ik vind het belangrijker dat ik mezelf verbeter en goede races rijd. In de trainingen gaat het al hartstikke goed en nu is het aan mij om dat ook in de wedstrijden te laten zien. Als ik me gewoon aan mijn taken houd en met ontspanning rijd, komt de rest vanzelf."

Drie weken geleden reed je tijdens het olympisch kwalificatietoernooi een PR op de 1500 meter en eindigde je – als we je diskwalificatie even wegdenken – als negende. Welk gevoel heb je daaraan overgehouden?
"Laat ik vooropstellen dat de diskwalificatie terecht was: ik raakte een blokje en overschreed de lijn. Desondanks was ik zeer tevreden over mijn tijd van 1.46,2 en mijn negende plek. Voor mij was dat een mooie opsteker, omdat dat de eerste keer was dat ik tijdens een grote wedstrijd in de top tien eindigde."

Afgelopen zaterdag verbeterde je bovendien je PR op de 3000 meter. Hoe kijk jij in het algemeen terug op je prestaties van dit seizoen?
"Ik kan niets anders dan tevreden zijn. Ik heb meerdere PR's gereden, ben technisch beter gaan schaatsen en heb laten zien dat ik stappen kan zetten. Vooral op de 1500 meter merk ik dat ik steeds een stapje dichterbij kom. Toen ik vorig seizoen bij de ploeg kwam, reed ik op die afstand nog 1.49 en nu rijd ik 1.46. Daarmee zat ik tijdens het OKT maar één seconde van een podiumplek af."

Waaraan merk je dat je progressie boekt?
"Als ik filmpjes van mezelf van een paar jaar geleden terugkijk, zie ik gewoon een heel grote vooruitgang. Sinds ik het skeeleren heb losgelaten en me alleen nog maar op het schaatsen richt, merk ik dat ik mijn techniek veel beter onder controle heb gekregen en steeds harder ga. Dat geeft heel veel voldoening."

Je bent bezig aan je tweede seizoen bij de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. Hoe bevalt het tot dusver?
"Ik heb het heel erg naar mijn zin hier, kan lekker mijn dingetje doen en mezelf zijn. Vorig jaar was alles nieuw en speciaal en had ik even de tijd nodig om mijn plek te vinden. Nu ik mijn plek gevonden heb, is het eigenlijk best normaal om in zo'n ploeg te zitten, al is het nooit helemaal normaal. Soms moet ik mezelf er even aan herinneren dat het toch wel bijzonder is dat ik deze kans heb gekregen. Het is aan mij om deze kans met beide handen aan te grijpen."

Merijn Scheperkamp, jouw ploeggenoot bij de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, plaatste zich tijdens het OKT voor de Olympische Spelen. Hoe heb jij naar zijn prestaties gekeken?
"Aan de ene kant vind ik het heel mooi dat hij naar de Spelen gaat, maar aan de andere kant vind ik het ook best een gek idee ofzo. Vroeger wonnen we vele prijzen in het skeeleren en droomden we er allebei van om ooit naar de Spelen te gaan. Nu hij zich geplaatst heeft, is bij mij het besef gekomen dat het zeker niet onmogelijk is. Zoiets geeft mij eigenlijk alleen nog maar meer motivatie."

Wat wil je dit seizoen nog bereiken?
"Dit seizoen zou ik graag nog een paar stappen willen zetten richting de nationale top. Mijn uiteindelijke doel is om binnen een paar jaar de overstap te maken naar de A-ploeg van Team Jumbo-Visma, maar daarin moet ik mezelf de tijd gunnen. Het is sowieso gaaf om zo'n doel voor ogen te hebben."

Gerelateerde updates