Shop
Ronde van Hongarije volgende stap in ontwikkelingsplan Van Dijke

Ronde van Hongarije volgende stap in ontwikkelingsplan Van Dijke

Mick van Dijke is bezig aan zijn eerste volledige seizoen als profwielrenner. Via Jumbo-Visma Development Team stroomde de jonge Zeeuw door naar de hoofdmacht van de Nederlandse wielerploeg. Zijn ontwikkeling gaat aankomende week verder met de Ronde van Hongarije. Van Dijke krijgt daar een rol in de sprinttrein van Olav Kooij.

In 2021 had Van Dijke als renner van de opleidingsploeg een programma dat bestond uit wedstrijden namens Jumbo-Visma Development Team en de World Tour-tak. Dit voorjaar werd het wedstrijdprogramma van de tweelingbroer van Tim van Dijke uitgebreid met twee monumenten: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat was volgens hem een bevestiging dat hij op de goede weg is. “Ik heb supergoed kunnen trainen en veel geleerd sinds ik prof ben. In de trainingskampen van afgelopen winter heb ik een goede basis gelegd. Dat zag je ook terug in de koersen. Ik kreeg kansen waarvan ik voorafgaand aan dit seizoen niet had gedacht dat ik ze zou krijgen. Die kansen kwamen er toch en heb ik met beide handen aangegrepen.”

“Zowel in Dwars door Vlaanderen als in de Ronde van Vlaanderen liet ik mezelf zien”, vervolgt Van Dijke. “Ik wilde niet alleen meedoen, maar ook mezelf laten zien en iets voor de ploeg betekenen. Dat is aardig gelukt. Vervolgens reed ik Circuit Cycliste Sarthe, wat voor de ploeg een succesvolle ronde werd. Daarna trok ik mijn goede vorm door naar Roubaix. Helaas was het geluk niet helemaal aan mijn zijde, maar ik heb hem toch uitgereden. Om als neoprof aan de start te staan van twee monumenten bij een ploeg als Team Jumbo-Visma is erg bijzonder.”

Van Dijke had een aantal jaren terug nooit gedacht ooit in het profpeloton te fietsen. “Als kleine jongen kijk je naar de televisie en is dit niveau heel ongrijpbaar. Om er nu tussen te rijden blijft soms dan ook nog wat onwerkelijk. Dit is pas mijn derde seizoen op de weg. Als belofte had ik best wat leuke resultaten gereden, maar als prof moet je toch weer opnieuw beginnen en jezelf bewijzen. De manier waarop ik dit voorjaar heb gereden geeft aan dat ik wel degelijk iets te zoeken heb in de klassiekers. Dat geeft me vertrouwen richting de aankomende jaren.”

"Ik durf wel te zeggen dat het opleidingstraject iets wegheeft van een universitaire studie"

Mick van Dijke

Volgens de regerend Nederlands beloftenkampioen tijdrijden is zijn snelle ontwikkeling mede te danken aan de goede begeleiding van zijn ploeg. “Toen Tim en ik binnenkwamen bij de opleidingsploeg waren we eigenlijk twee vreemde vogels. We hadden mooie resultaten behaald op de mountainbike, maar dat bood natuurlijk geen garantie voor het wegwielrennen. Daarnaast trainden we heel anders dan een wegrenner. Toen we tekenden bij de opleidingsploeg hadden we nog geen idee hoe breed het ontwikkeltraject was.”

“Het is niet alleen trainen, maar meer dan dat. Je bent bijvoorbeeld bezig met voeding, het mentale aspect en trainingsleer. De ploeg maakt je een slimme renner, waardoor je weet waar je mee bezig bent. Dat maakt het makkelijker om de theorie in de praktijk te brengen. Ik durf wel te zeggen dat het opleidingstraject iets wegheeft van een universitaire studie. Alle facetten van het wielrennen worden op een nuttige manier uitgelegd waardoor je er echt iets aan hebt. Zo maak je jezelf en de ploeg van wedstrijd tot wedstrijd beter. Dat maakt het mogelijk om een ontwikkeling door te maken zoals ik die de afgelopen jaren heb doorgemaakt.”

In de Ronde van Hongarije staat Team Jumbo-Visma aan de start met jonge renners, als onderdeel van het Jong Team Jumbo-Visma-programma. Van Dijke hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan de sprinttrein van Olav Kooij. “We staan met een jonge en ambitieuze ploeg aan de start. In de Ronde van de Sarthe stonden we ook met een jong team aan de start. Daar wonnen we twee etappes en het eindklassement met Olav. In Hongarije staat een aantal sprinters uit de wereldtop aan de start. En niet alleen de sprinters zijn van wereldklasse. Ook de bijbehorende sprinttreinen zijn van hoog niveau. Daarin vind ik zeker een uitdaging. Naast de klassiekers wil ik mezelf namelijk ook blijven ontwikkelen als lead-out van Olav. In Hongarije kan ik me op dat gebied meten met andere renners. Natuurlijk willen we graag een etappe winnen, maar het gaat ook om het leerproces. De Ronde van Hongarije gaat hopelijk een mooie mix worden tussen leren en presteren.”

Selectie Ronde van Hongarije

Mick van Dijke

Olav Kooij

Loe van Belle

David Dekker

Tim van Dijke

Owen Geleijn

Gerelateerde updates