Shop
Groot: 'Had nooit verwacht dat ik nu al zou mogen debuteren'

Groot: 'Had nooit verwacht dat ik nu al zou mogen debuteren'

Vereerd en trots. Dat zijn de woorden die Robin Groot gebruikt om haar aanstaande World Cup-debuut te omschrijven. De 20-jarige schaatsster van het Development Team van Team Jumbo-Visma verdedigt komend weekend de Nederlandse kleuren bij de World Cup in Calgary en mag zich in eerste instantie gaan richten op de mass start. Voor dat onderdeel is ze door bondscoach Jan Coopmans, die zelf vanwege een hersenschudding ontbreekt, aangewezen. "Heel vet dat ik hier ervaring op mag doen."

Het was eigenlijk helemaal geen doel voor dit seizoen, vertelt een glimlachende Groot aan de vooravond van haar eerste World Cup. In haar tweede seizoen bij het Development Team van Team Jumbo-Visma had ze zich vooral ten doel gesteld om 'heel veel' te leren en een betere schaatsster te worden; met de World Cups was ze daarentegen geen moment bezig. "Vorig seizoen was niet mijn beste seizoen, dus ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat ik dit jaar al mijn World Cup-debuut zou mogen maken."

De blijdschap was dan ook groot toen de Langedijkse vorige week via coach Sicco Janmaat te horen kreeg dat zij was opgenomen in de World Cup-selectie. "Ik vind het heel vet dat ik op zo'n snelle baan mag rijden en de kans krijg om internationale ervaring op te doen", aldus Groot, die het geen probleem vindt dat ze door de vele Nederlandse afmeldingen als tweede keus wordt gezien. "Dat geeft me alleen maar energie om me volgend jaar wel rechtstreeks te plaatsen."

Groot, die voor het eerst in haar leven de Atlantische Oceaan is overgestoken, voelt zich vereerd dat ze door bondscoach Jan Coopmans is aangewezen om de mass start te rijden, al heeft ze geen idee wat de reden is van haar uitverkiezing. "Ik denk dat het te maken heeft met m'n verleden. Bij de junioren won ik bijna alle mass starts waar ik aan meedeed (inclusief de wereldtitel) en in oktober won ik nog een mass start competitiewedstrijd in Deventer. Bij het NK eindigde ik tevens als vierde."

 / 

Inmaken

Hoewel Groot de individuele afstanden (met name de 1500 en 3000 meter) prefereert, vindt ze de mass start een 'heel leuk onderdeel' om erbij te doen. Mede dankzij haar duurvermogen en een goede eindsprint beschikt de Noord-Hollandse over de juiste wapens. "Het ligt mij gewoon. Als ik met al die meiden tegelijkertijd op de baan rijd, denk ik alleen maar: ik wil je inmaken! Ik heb die urgentie om als eerste over die streep te komen, terwijl je je bij een individuele afstand veel meer op jezelf richt."

Haar droom is om over vier jaar de olympische mass start te rijden, maar zover is het nog lang niet, beseft ze. Zondag wacht in ieder geval de eerste internationale test als ze samen met de 19-jarige Evelien Vijn, die ze nog kent van haar periode bij het RTC Noordwest, Nederland mag vertegenwoordigen. "We gaan ons best doen om de finale te halen, maar het belangrijkste is om ervaring op te doen en te kijken hoe het er in zo'n damespeloton aan toegaat. Hopelijk ga ik er veel van leren. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in."

Groot heeft het nog altijd goed naar d'r zin bij het Development Team van Team Jumbo-Visma. Onder leiding van Sicco Janmaat maakt ze dit seizoen grote stappen vooruit en die groeiende vorm ziet ze ook terug in de trainingen en wedstrijden. Bij de NK Afstanden eind oktober noteerde ze zelfs twee PR's. "Het zou mooi zijn als ik bij het OKT op m'n best ben en nóg wat PR's kan rijden", klinkt het ambitieus. "Maar mijn grootste doel heb ik al behaald. Al was dat eigenlijk helemaal geen doel, haha."

Gerelateerde updates