Shop
Yoro knokt zich terug: 'Heb laten zien dat ik kan winnen'

Yoro knokt zich terug: 'Heb laten zien dat ik kan winnen'

Hij moest er even op wachten, maar de motor van Serge Yoro begint langzaam weer op gang te komen. Na een moeizame start van het seizoen stelde de 23-jarige sprinter twee weken geleden ‘orde op zaken’ door de Utrecht City Bokaal op zijn naam te schrijven. Het leverde hem veel vertrouwen op richting het Daikin NK sprint, dat van dinsdag tot en met woensdag in Thialf wordt verreden. "Ik weet nu dat ik hard kan schaatsen."

Yoro, bezig aan zijn vierde seizoen bij het Development Team van Team Jumbo-Visma, kijkt met veel genoegen terug op zijn succes bij de Utrecht City Bokaal. Mede dankzij twee afstandsoverwinningen op de 1000 meter verzekerde de Amsterdammer zich voor het eerst in zijn loopbaan van de ‘Domtoren-trofee’. "Ik ben de eerste schaatser van het Development Team die deze prijs heeft gewonnen", vertelt Yoro met een grote grijns op zijn gezicht.

Hoewel zijn eerste 500 meter verre van vlekkeloos verliep ('ik reed een heel matige eerste bocht') reed Yoro zich alsnog naar een vierde plek. Het zorgde ervoor dat hij met een flinke dosis zelfvertrouwen aan de start stond van de 1000 meter. "Op dat moment had ik echt zoiets van: ik ga laten zien dat ik veel sneller ben dan de rest." Daarin slaagde Yoro met verve. Hij dook als enige onder de 1.12 en legde zo het fundament voor de eindzege.

Kantelpunt

Die stelde hij een dag later veilig door op de kilometer wederom als enige onder de 1.12 te duiken. "Het geeft een lekker gevoel om al die gasten te pakken die mij op het WCKT naar huis reden. Wat dat betreft kan ik zeggen dat ik orde op zaken heb gesteld", aldus Yoro, die tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen niet in de buurt kwam van de World Cup-tickets. Met een zestiende plek op de 1000 meter en een elfde plek op de 1500 meter presteerde hij naar eigen zeggen ondermaats.

"Het zijn lastige weken geweest, het ging totaal niet zoals ik wenste. Ik miste het vertrouwen en de overgave om er honderd procent voor te gaan. Dat zag ik ook terug in de trainingen en wedstrijden. Met behulp van Sicco en de rest van de staf heb ik hard gewerkt om dat gevoel terug te krijgen en het kantelpunt kwam vlak voor de UCB. Daar (in Utrecht) heb ik laten zien dat ik kan winnen en met agressie kan rijden. De overwinning voelde als een soort beloning voor het harde werken."

Volgens Yoro hoeven de tegenvallende resultaten aan het begin van seizoen niet alleen maar een negatieve betekenis te hebben. "De prestaties hebben ervoor gezorgd dat ik heel hard ben gaan werken en het pad bewandel dat ik nu bewandel. Je leert jezelf niet alleen kennen, maar je leert ook om te gaan met tegenslagen. Uiteindelijk trek je daar veel lering uit", aldus Yoro, die altijd in mogelijkheden probeert te denken. "Als je in het verleden blijft hangen, kun je de kansen die er liggen niet pakken."

Gif

Die kansen komen er ongetwijfeld dinsdag en woensdag, als het Daikin NK sprint in Thialf wordt verreden. Bij de vorige editie eindigde Yoro na een sterke tweede dag op het podium en hoefde hij alleen Tijmen Snel en Janno Botman voor zich te dulden. "Dat was een mooi toernooi", stelt de sprinter. "Het is belangrijk om bij elke afstand dezelfde focus te hebben en vier zo goed mogelijke afstanden neer te zetten. Tijdens een vierkamp kan er van alles gebeuren."

Of hij opnieuw in staat is om op het podium te komen, vindt hij lastig in te schatten. "Ik ben momenteel goed bezig, maar ik wil niet bezig zijn met resultaten, alleen met mezelf. De hoeveelheid agressie die ik erin gooi, zal uiteindelijk gaan bepalen of ik hard rijd. Ik ga er de komende dagen alles aan doen om het gif door m’n aderen te laten stromen en als dat lukt, zie ik wel wat het waard is."

Het doortrekken van de ingezette stijgende lijn is het belangrijkste doel voor dit seizoen. Als het aan Yoro ligt, heeft hij voorgoed afscheid genomen van het niveau van vóór de Utrecht City Bokaal. "Nu wil ik erop en erover. Ik streef naar het beste en dat is de reden waarom we met z’n allen zo hard trainen. Iedereen wil dit seizoen op zijn best zijn bij de NK afstanden in februari en dat geldt ook voor mij. Ik wil daar het beste van mezelf laten zien."

Gerelateerde updates