Shop
Vos trapt na NK Gravel haar veldritseizoen af in Woerden

Vos trapt na NK Gravel haar veldritseizoen af in Woerden

Voor veel wielrenners is dit dé tijd om op vakantie te gaan en in alle rust te herstellen van een drukke wedstrijdperiode, maar niet voor Marianne Vos. Aanstaande zaterdag rijdt ze het NK Gravel, vier dagen later trapt Vos haar veldritseizoen af in Woerden.

Na een succesvolle zomer met twee etappeoverwinningen in de Giro, twee Tour de France-dagzeges en winst in het puntenklassement, en drie overwinningen in de Tour of Scandinavia, bereidde Vos zich voor op het WK in Australië. Daarna koos ze bewust voor een paar weken rust om zich op te laden voor het nieuwe veldritseizoen.

Enkele dagen vóór haar eerst cross neemt Vos ook deel aan het NK Gravel in Epe.
“Dat was een last-minute beslissing”, zegt de 35-jarige renster daarover, “maar ik heb er heel veel zin in. Een nationaal kampioenschap is altijd bijzonder en dit valt qua planning heel goed uit. Het is de perfecte manier om mezelf klaar te stomen voor de eerste veldrit van dit seizoen.”

Die veldrit rijdt Vos dinsdagavond in Woerden bij de ‘Nacht van Woerden’. Deze rit doet zijn naam eer aan: de start is om 19.40 uur en dus koersen de renners bij kunstlicht door het centrum van de stad. Vos reed deze wedstrijd in 2018 voor het laatst en weet dus wat ze mag verwachten. “Je lijkt harder te fietsen als het donker is”, zegt ze. “Je ziet minder diepte, de bochten doemen later op. Dat is heel bijzonder. Zo’n eerste cross is sowieso altijd weer een beetje spannend. Oók als je al heel veel ervaring hebt.”

Vos koos er bewust voor om even rust te nemen na het wegseizoen. Ze start daardoor later dan de meeste tegenstanders aan de veldritten. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Vlaamse Maasmechelen (op 30 oktober) zal blijken hoe de renster zich verhoudt tot de rest van het deelnemersveld.
Vos: “Het niveau ligt hoog, dat is de laatste weken al gebleken. De concurrentie staat op scherp. Ik hoop natuurlijk goed te presteren, ook met het oog op het EK dat op 5 november in Namen wordt verreden.”

Op 13 november staat de eerste wereldbekerwedstrijd in Nederland gepland, bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. “Dit is een nieuwe cross op de kalender, dus het parcours is onbekend voor iedereen”, aldus Vos. “Ik verheug me op deze wedstrijd. Wereldbekerwedstrijden in Nederland zijn extra speciaal. Zeker nu ik mag starten in de regenboogtrui.”

De crosskalender van Marianne Vos t/m 20 november 2022:

Gerelateerde updates