Shop
Vos met vertrouwen richting Amstel Gold Race: ‘We zijn klaar om er tegenaan te gaan’

Vos met vertrouwen richting Amstel Gold Race: ‘We zijn klaar om er tegenaan te gaan’

Team Jumbo-Visma Women staat zondag aan het vertrek van de zevende editie van de Amstel Gold Race Ladies Edition. Na drie edities aan het begin van dit decennium is de Limburgse heuvelklassieker voor vrouwen sinds 2017 weer terug op de kalender.

Na de afgelasting van de Amstel Gold Race in 2020 vanwege de coronamaatregelen, wordt de wedstrijd dit jaar verreden op een aangepast parcours. Zowel start als finish vinden plaats in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het parcours beslaat een circuit van 16,9 kilometer met daarin onder andere de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Deze ronde wordt maar liefst zeven keer afgelegd.

Vanaf de laatste keer Cauberg is het nog ruim anderhalve kilometer tot de aan de finish. Dat op deze helling weleens het verschil gemaakt zou kunnen worden blijkt onder andere uit de laatste editie. In 2019 viel Kasia Niewiadoma al vroeg op de klim aan. Annemiek van Vleuten zette de achtervolging in. Na een spectaculaire finale won Marianne Vos de groepssprint en finishte als derde slechts tien seconden achter Niewiadoma en Van Vleuten.

Vorig jaar ging de Limburgse heuvelklassieker niet door wegens de coronapandemie. Des te meer is Vos gebrand om dit jaar opnieuw voor het hoogst haalbare te gaan. “Mooi dat de Amstel Gold Race dit jaar verreden kan worden. Als Nederlandse geeft dat toch extra cachet, zeker in de kleuren van Team Jumbo-Visma. De beklimmingen in het alternatieve parcours zijn voor de kenner niet onbekend. De klimmetjes volgen elkaar snel op en ik verwacht dat het zodoende een uitputtingsslag zal worden.”

De kopvrouw wordt in deze eendaagse wedstrijd bijgestaan door Riejanne Markus, Teuntje Beekhuis, Anouska Koster, Karlijn Swinkels en Julie Van de Velde. “Met de ploeg hebben we een gezamenlijke voorbereiding gedaan met verkenningen van het Ardense drieluik”, vertelt Vos. “Het is fijn de parcoursen gezien te hebben en prettig met de ploeg samen naar de komende doelen toe te werken. We zijn klaar om er tegenaan te gaan.”

Amstel Gold Race (18/04)

Riejanne Markus

Anouska Koster

Julie van de Velde

Marianne Vos

Teuntje Beekhuis

Karlijn Swinkels

Gerelateerde updates