Vos en teamgenotes klaar voor Giro d'Italia Donne

Vos en teamgenotes klaar voor Giro d'Italia Donne

Eén dag voordat de mannen in Kopenhagen beginnen aan de Tour de France, klinkt op Sardinië het startschot voor de Giro d’Italia Donne. Team Jumbo-Visma wordt goed vertegenwoordigd door zes rensters, onder wie meervoudig Giro-winnares Marianne Vos.

De Giro d’Italia Donne gaat op 30 juni van start, exact zeven weken later dan de Ronde van Italië voor mannen. De Grande Partenza vindt plaats op Sardinië. Hier worden een proloog en twee etappes verreden voordat de karavaan zich, op de enige rustdag, verplaatst naar het (noord-)oosten van Italië voor de resterende zeven etappes. De rensters finishen op zondag 10 juli in Padova.

De Ronde van Italië voor vrouwen bestaat sinds 1988, maar stond tot 2020 bekend als de ‘Giro Rosa’. Vos boekte vorig jaar haar dertigste Giro-ritzege en heeft al drie edities op haar naam geschreven; in 2011, 2012 en 2014. Ze staat daarmee op de derde plaats in het klassement van meervoudige Giro-winnaars. Ook dit jaar is Vos vastbesloten om, samen met haar ploeggenotes, te strijden voor zoveel mogelijk overwinningen.
“Ik heb al vaak gefietst in de Giro, maar dit jaar is weer anders dan voorgaande jaren”, aldus Vos. “Een start op Sardinië heb ik nog niet meegemaakt en ook een verplaatsing is nieuw.”

Koersen in Italië zorgt volgens Vos altijd voor onverwachte wendingen. “Je moet in de Giro bedacht zijn op het onverwachte. Hoe dat komt? Wellicht door het warme weer in combinatie met het uitdagende parcours en Italiaanse temperament, maar ook door het feit dat de Giro een meerdaagse koers is. De klassementsrijders zetten alles op alles om geen tijd te verliezen, terwijl andere rensters vol gaan voor een etappezege. Elke dag is spannend.”

"We gaan in elke etappe voor de winst"

Marianne Vos

De Giro d’Italia Donne begint dit jaar met een proloog van 4,75 kilometer, gevolgd door een overwegend vlakke etappe van 106,5 kilometer op dag twee, en een snelle sprintetappe (113,4 km) op dag drie. Op dag zeven, acht en negen trotseert het peloton de bergen.

“De proloog die we rijden op de eerste dag zorgt meteen voor een klassement. Dat zegt nog niks, maar het is een mooi begin”, meent Vos. “De twee etappes die we daarna rijden op het eiland zijn interessant voor sprinters. Persoonlijk heb ik liever een wat heuvelachtiger parcours, maar dat krijgen we later in de wedstrijd alsnog, als we Sardinië hebben verlaten.”

Vos kan tijdens de Giro rekenen op Karlijn Swinkels, Amber Kraak, Romy Kasper, Anouska Koster en Riejanne Markus. “We bekijken de koersstrategie per dag, maar één ding is zeker: we gaan in elke etappe voor de winst. We zullen de strategie zo nu en dan moeten bijstellen misschien – soms onderweg nog – maar die flexibiliteit hebben we.”

Het belooft warm te worden in Italië komende week, maar dat ziet Vos niet als een nadeel. “Eventuele hitte zorgt zeker voor een extra uitdaging, maar dat geldt voor iedereen. Ik hoop dat ik na mijn recente voorbereiding in Spanje wel wat gewend ben. Het is zaak steeds goed te herstellen tussendoor zodat we elke dag weer vol van start kunnen.”

Onze selectie voor Giro d’Italia Donne 2022

Marianne Vos
Riejanne Markus
Anouska Koster

Romy Kasper
Amber Kraak
Karlijn Swinkels

			© Vos during Giro Donne 2021. She won stage 3 and stage 7.
© Vos during Giro Donne 2021. She won stage 3 and stage 7.

Gerelateerde updates