Shop
Visser in goede flow naar Luleå: 'Ik vind het nog steeds bizar'

Visser in goede flow naar Luleå: 'Ik vind het nog steeds bizar'

Na een succesvolle kunstijsperiode stappen de marathonschaatsers van Team Jumbo-Visma de komende dagen weer over naar het natuurijs. In het Zweedse Luleå hoopt de ploeg van Peter de Vries het succes van de afgelopen weken voort te zetten. De man in vorm bij de geel-zwarte formatie is Harm Visser, die de afgelopen drie wedstrijden op kunstijs wist te winnen. Samen met de 22-jarige Fries kijken we vooruit naar Zweden en blikken we terug op zijn 'hattrick'.

Jullie zijn dinsdag aangekomen in Luleå. Hoe zijn de omstandigheden daar?
"Het is hier goed te doen, al was het vanochtend met een temperatuur van min twintig graden wel behoorlijk koud. Het ijs ligt er ook prima bij, het is een stuk beter dan op de Weissensee, waar veel scheuren in zaten."

Met welk gevoel ben jij het vliegtuig ingestapt?
"Met een heel lekker gevoel. Ik heb echt genoten van afgelopen weekend, ik denk nog wel wat langer dan normaal. Nu kijk ik weer uit naar een nieuwe uitdaging en is de blik op morgen. Ik voel ik me fit en zit lekker in de flow. Dat is alleen maar mooi."

Over die flow gesproken. De afgelopen drie marathons op kunstijs wist je allemaal op je naam te schrijven. Is het al een beetje tot je doorgedrongen wat je gepresteerd hebt?
"Als ik er zo op terugkijk, kan ik nog steeds niet echt bevatten wat er de afgelopen weken gebeurd is. Ik vind het nog steeds ongelooflijk en bizar dat ik er drie heb gewonnen. Als je me dit zes weken geleden had verteld, had ik je voor gek verklaard. Hoewel ze alle drie speciaal waren, vond ik de derde misschien wel de mooiste. Als je voor thuispubliek eerste en tweede kunt worden (Robert Post eindigde als tweede, red.), en dan ook nog op zo’n machtige manier, is dat geweldig."

Waar het kwartje in het begin van het seizoen maar niet de goede kant op wilde vallen, lijkt het nu ineens allemaal vanzelf te gaan. Hebben jullie dat gevoel ook?
"Ik ben niet zo iemand die zegt: als er één valt, vallen er meer. Ik vind dat een bijzondere uitdrukking, want toen ik er vorig seizoen eentje won, kwamen er ook niet meer. Het klopt dat ik nu in korte tijd een aantal wedstrijden win, maar dat heeft in mijn ogen meer te maken met de flow waar we in zitten. De druk van het móeten is weg en daardoor kan ik veel meer uit ontspanning racen."

 / 

In het klassement heb je ook goede zaken gedaan. Sterker nog, door de vele punten die je hebt verzameld, rijd je de eerstvolgende wedstrijd op kunstijs in het oranje leiderspak. Hoe mooi is dat?
"Dat was wel een beetje onverwacht, aangezien ik een hele grote achterstand had. Zo zie je maar dat het snel kan gaan, haha. Nu ik de trui veroverd heb, wil ik hem ook graag behouden. Maar goed, dat is pas voor na Luleå."

Morgen wacht de eerste Grand Prix-wedstrijd. Hoe belangrijk zijn deze natuurijswedstrijden voor jullie?
"Wedstrijden op natuurijs zijn voor ons altijd heel belangrijk. Niet alleen omdat er een klassement te winnen is, maar ook vanwege de publiciteit. Over het algemeen staat het winnen van een Grand Prix hoger aangeschreven dan een overwinning op kunstijs. We hopen dan ook met minimaal één overwinning naar huis te gaan."

Vorige maand maakte je je debuut op de Weissensee, waar je een tweede plaats (Aart Koopmans Memorial) en een derde plaats (Alternatieve Elfstedentocht) behaalde. Hoe kijk je daarop terug?
"Om eerlijk te zijn, had ik niet verwacht dat ik bij elke wedstrijd mee zou kunnen doen om de overwinning. Het was een heel nieuwe ervaring, dus het is altijd afwachten hoe het gaat. Na zulke prestaties kijk je snel weer verder en vraag je jezelf af: wat is nog meer haalbaar?"

Wat is het antwoord daarop?
"Ik denk dat dit ijs me wel goed ligt. Het mooiste zou zijn om zo lang mogelijk mee te doen in de finale en mee te kunnen doen voor de overwinning. We hebben een goede ploeg, dus we kunnen het spelletje (in de kopgroep) met meerdere mensen spelen."

Gerelateerde updates