Shop
Verbij: 'Het is een verrassing wat mijn niveau gaat zijn'

Verbij: 'Het is een verrassing wat mijn niveau gaat zijn'

Een blessure kostte hem voor het eerst sinds acht jaar een plek in de World Cup-selectie, maar dankzij een aanwijsplek is Kai Verbij er komend weekend toch weer bij. De tweevoudig wereldkampioen op de 1000 meter is door de selectiecommissie van de KNSB opgeroepen om in Calgary zijn opwachting te maken bij de derde World Cup. "Ik voel zeker geen bewijsdrang."

Op basis van prestaties uit het recente verleden keer jij (tijdelijk) terug in de World Cup-selectie. Hoe is het om weer deel uit te maken van de Nederlandse enclave?
"Dat is mooi, maar ik ben vooral blij dat ik weer een wedstrijd kan rijden. Eerlijk gezegd had ik er ook wel op gerekend hoor, want het zou vreemd zijn als de ene persoon wel een aanwijsplek krijgt en de ander niet. Natuurlijk had ik me het liefst op eigen kracht geplaatst voor de World Cups, maar dat zat er dit jaar wegens omstandigheden niet in."

De KNSB heeft jou alleen aangewezen voor de derde World Cup. Bij de vierde World Cup, die ook in Calgary plaatsvindt, ben je reserve. Wat vind jij daarvan?
"Ik vind het apart dat ik de tweede week in één keer reserve ben. Ik had liever gezien dat die keuze ná het weekend gemaakt zou worden, want dan zou er voor mij nog iets op het spel staan. Het gekke is dat ze bij de 500 meter wel pas na het weekend gaan bepalen wie hem mag rijden, terwijl ze de plek voor de 1000 meter al hebben weggegeven. Dat begrijp ik niet."

Hoe ga je zo’n wedstrijdweekend in, wetende dat je na je 1000 meter alweer klaar bent?
"Uiteindelijk zie ik het vooral als een mooie kans. Het is nu gebeurd en het enige wat ik kan doen, is hard schaatsen. Bewijsdrang voel ik zeker niet, al betekent dat niet dat ik niet gemotiveerd ben. Aangezien we niet zo vaak de kans krijgen om op snel ijs te schaatsen, kijk ik er heel erg naar uit om daar goed te kunnen trainen."

Je hebt dit seizoen nog weinig wedstrijdkilometers in de benen. Wat denk jij op dit snelle ijs te kunnen?
"Het is voor mij ook een verrassing wat mijn niveau gaat zijn. Ik hoop dat ik een race van niveau kan laten zien, maar om te zeggen dat ik een wereldtijd ga rijden, vind ik lastig. Ik heb er een paar weken uit gelegen en dus geen flauw idee hoe ik ervoor sta. Op zich rijd ik niet verkeerd rond, maar je moet je kracht uiteindelijk wel kwijt kunnen op het ijs. Het wordt zeker spannend."

Even terug naar het World Cup Kwalificatietoernooi eind oktober. Kort na de start van je 500 meter voelde je het in je lies en staakte je de wedstrijd. Hoe zijn de dagen & weken erna geweest?
"De schade is gelukkig meegevallen. Er is een MRI gemaakt en op wat vocht na was daar niet veel op te zien. Uit voorzorg heb ik het daarna gewoon rustig aan gedaan en geen enkele risico’s genomen. Na de eerste week trok de pijn al weg, waardoor ik van mening ben dat het niet iets ernstigs was. Ik heb ooit een liesscheur gehad en dat deed zoveel pijn dat ik twee weken niet kon schaatsen. Dat was nu niet het geval."

Was het de juiste beslissing om het WCKT voortijdig te beëindigen?
"Ja, dat was heel verstandig. Als ik door was gegaan, had ik het misschien nog erger kunnen maken en dat risico wil je niet nemen. Ik heb maar één lichaam en daar moet ik het meedoen."

Door de blessure heb je de eerste World Cups in Stavanger en Heerenveen thuis vanaf de bank moeten volgen. Hoe was het voor je om toe te kijken?
"Het was de eerste keer sinds acht jaar dat ik me er niet tussen had gereden, dus dat was wel even apart. Gelukkig had ik in Heerenveen een goed team om mee te trainen."

Jouw seizoen verloopt toch een beetje anders dan andere jaren. Hoe kijk jij nu naar de rest van het seizoen?
"Het is inderdaad een vrij bijzonder seizoen voor mij. Ik heb de eerste World Cups gemist en tegelijkertijd heb ik lekker in Heerenveen kunnen trainen. Dat heeft zo zijn voordelen, al had ik het liefst meegedaan aan de World Cups. De EK sprint en de WK afstanden zijn nu de belangrijkste wedstrijden. Het WK in Heerenveen is uiteraard het hoogtepunt, ik hoop me daarvoor te plaatsen tijdens de NK afstanden."

Gerelateerde updates