Van Hooydonck maakt zich op voor Vlaamse klassiekers

Van Hooydonck maakt zich op voor Vlaamse klassiekers

Na een omweg via enkele Italiaanse klassiekers worden de aankomende voorjaarskoersen weer op Vlaamse bodem gereden. Achtereenvolgens staan de Minerva Classic Brugge-De Panne, E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem in Flanders Fields op het programma. In die laatste wedstrijd was Nathan Van Hooydonck vorig jaar van goudwaarde voor kopman Wout van Aert. Ook dit jaar is de 26-jarige Belg er weer bij.

Van Hooydonck heeft zich in Parijs-Nice verder voorbereid op de voorjaarsklassiekers. “Mijn voorbereiding is wat gelopen zoals vorig jaar. De hoogtestage in Tenerife was zeker goed, maar ik had ook nog Parijs-Nice nodig om wat wedstrijdkilometers in de benen te hebben. Dat is goed verlopen. Ik ben gelukkig niet ziek geworden, zoals bij veel andere jongens wel het geval was. Het is wel echt een voordeel dat ik daar heb kunnen rijden.”

Hij speelde ook een belangrijke rol in de eerste etappe, waarin Team Jumbo-Visma het volledige podium bezette. “Dat was echt geweldig. Ik zat er middenin en dan kan je niet zien hoe ze het afmaken, maar het was echt super cool om achteraf de beelden te bekijken.”

"Ik voel mezelf op de juiste plaats, in de juiste ploeg."

Nathan Van Hooydonck

In zijn tweede seizoen bij het team heeft de Belg helemaal zijn plaats gevonden. “Ik voel me goed en gewaardeerd in de ploeg. Ik denk dat iedereen echt weet wat ze aan mij hebben in de koers, maar ook naast de fiets. Ik voel mezelf op de juiste plaats, in de juiste ploeg.”

Vorig jaar in Gent-Wevelgem had Van Hooydonck een groot aandeel in de overwinning van kopman Van Aert. “Ik kijk daar met heel veel trots op terug. Het was de eerste keer dat ik echt zo diep in de finale van een klassieker zat. Ik wil dat dit jaar herhalen, met opnieuw dezelfde uitkomst. Maar het zal moeilijk zijn om dit jaar hetzelfde koersscenario te creëren. We zijn als ploeg wel beter geworden, door de komst van enkele sterke renners. Daardoor kunnen we wel wat anders koersen, maar mijn rol blijft hetzelfde.”

			© Van Hooydonck and Van Aert after the victory in Gent-Wevelgem (2021)
© Van Hooydonck and Van Aert after the victory in Gent-Wevelgem (2021)

Voor Van Hooydonck is het altijd speciaal om op eigen bodem te koersen. “Ik kijk altijd heel erg uit naar het Vlaams voorjaar. Zeker nu er weer volk langs de kant van de weg mag staan. Dit is voor mij de mooiste periode van het jaar. Ik wil zeker met de ploeg ook nog een klassieker winnen. En zelf wil ik het gevoel hebben dat ik nergens een steek heb laten vallen. Ik wil op de afspraak zijn als het team me nodig heeft en tonen dat ze altijd op mij kunnen rekenen.”

Minerva Classic Brugge-De Panne

Het parcours van de Minerva Classic Brugge-De Panne is er eentje op maat van de sprinters, met ook dit jaar weer de traditionele passage door De Moeren. Bij Team Jumbo-Visma is Olav Kooij de vooruitgeschoven pion voor de sprint. De jonge Nederlander wordt in de wedstrijd bijgestaan door onder anderen Timo Roosen en Tosh Van der Sande.

Selectie Minerva Classic Brugge-De Panne

Olav Kooij

Pascal Eenkhoorn

Jos van Emden


Timo Roosen

Tosh Van der Sande

Tim van Dijke

E3 Saxo Bank Classic

De E3 Saxo Bank Classic is qua parcours een kopie van dat van vorig jaar. Een lastige wedstrijd van 204 km met zeventien hellingen. Wout van Aert en Christophe Laporte staan er samen aan de start. Nathan Van Hooydonck, Edoardo Affini, Mike Teunissen, Tiesj Benoot en Tosh Van der Sande vervolledigen de selectie.

Selectie E3 Saxo Bank Classic

Wout van Aert

Nathan Van Hooydonck

Mike Teunissen

Edoardo Affini


Christophe Laporte

Tiesj Benoot

Tosh Van der Sande

Gent-Wevelgem in Flanders Fields

Voor Gent-Wevelgem in Flanders Fields mag Van Aert het nummer één opspelden na zijn overwinning van vorig jaar. Ook hier vinden we eenzelfde soort parcours als de afgelopen jaren terug. Met kasseistroken, hellingen en onverharde stroken, ook wel plugstreets genoemd. We zien hier bijna hetzelfde zevental aan de start als in de E3 Saxo Bank Classic, enkel Van der Sande wordt volgens de huidige planning vervangen door Nederlands kampioen Timo Roosen.

			© Van Aert's victory in Gent-Wevelgem (2021)
© Van Aert's victory in Gent-Wevelgem (2021)

Selectie Gent-Wevelgem

Wout van Aert

Nathan Van Hooydonck

Mike Teunissen

Edoardo Affini


Christophe Laporte

Tiesj Benoot

Timo Roosen

Gerelateerde updates