Shop
Van Aert klaar voor debuut in Luik-Bastenaken-Luik

Van Aert klaar voor debuut in Luik-Bastenaken-Luik

Op zondag 24 april staat met Luik-Bastenaken-Luik alweer het vierde monument van het seizoen op het programma. Wout van Aert staat voor het eerst aan de start van de Ardennenklassieker.

In het parcours van ‘La Doyenne’ zijn weinig verrassingen te vinden. De heuvelklassieker start dit jaar op de Quai des Ardennes in Luik, waar later ook de finish ligt na 257,1 kilometer. De renners krijgen tien gecategoriseerde beklimmingen voorgeschoteld. De meeste daarvan liggen in de tweede helft van de wedstrijd, op de terugweg van Bastenaken naar Luik. Dertig kilometer voor de finish ligt de befaamde Côte de la Redoute, waarna de Côte de la Roche-au-Faucons volgt op dertien kilometer van het einde.

Van Aert maakt dit jaar zijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik. Hij heeft er donderdag een goede verkenning opzitten. “Na Parijs-Roubaix heb ik eerst twee dagen rust genomen, maar ondertussen heb ik ook al goede trainingen afgewerkt. Ik train hier wel vaker in deze regio dus er zaten geen verrassingen bij voor mij. Ik ken de hellingen en de volgorde.”

"Ik heb hier een mooie opportuniteit om deze klassieker nog te rijden."

Wout van Aert

Volgens de Belgische kampioen zal de laatste helling, de Côte de la Roche-aux-Faucons, een kantelpunt zijn. “Na la Roche-aux-Faucons is er een interessante afdaling naar de finish. Het is goed dat ik die verkend heb. Meestal ontploft het daar op die beklimming. Je moet er op de top nog bijzitten, want terugkomen in de afdaling zal moeilijk zijn. Tegen dan zijn er wel al veel renners afgereden. In die zin is het een makkelijke koers. Je moet ‘gewoon’ blijven volgen, wat wel al moeilijk genoeg is. In deze conditie kan ik zeker wel iets doen in Luik. Ik heb een kleine kans om te winnen, maar een goede kans om een mooie notering te rijden. Ik heb hier een mooie opportuniteit om deze klassieker nog te rijden. Voor de toekomst is het ook goed om deze koers al eens gereden te hebben.”

"Wout heeft al een machtig voorjaar gereden. Hopelijk kan hij dat zondag mooi afsluiten."

Ploegleider Frans Maassen

Ook ploegleider Frans Maassen vindt het mooi dat Van Aert nog start in Luik. “Het komt nu zo uit dat alles past en hij dan toch hier aan de start kan staan in goede vorm. Wout kan in elke klassieker een rol spelen, zeker ook hier in Luik. Hij heeft al op verschillende vlakken prachtige dingen laten zien. Wout is een speciaal iemand, als hij zich ergens aan zet, is hij nooit veraf. Hij start hier niet als dé topfavoriet. Voor mij is er met Pogacar één topfavoriet en daarachter zijn er nog een vijftien andere favorieten, waar Wout ook bij is. Hij heeft al een machtig voorjaar gereden. Hopelijk kan hij dat zondag mooi afsluiten.”

Volgens Maassen geeft de aanwezigheid van Van Aert een boost aan de hele ploeg. “Wout heeft er veel zin in en dat is mooi om te zien. Het doet ook zijn ploegmakkers extra opleven. Je staat twee keer zo sterk met zo’n leider in de ploeg.”

 / 

Selectie Luik-Bastenaken-Luik (24/04)

Wout van Aert

Jonas Vingegaard

Jos van Emden

Sepp Kuss

Tiesj Benoot

Timo Roosen

Sam Oomen

Gerelateerde updates