Profiel
Tweevoudig kampioen Otterspeer met vertrouwen richting NK: 'Zit goed in m’n vel'

Tweevoudig kampioen Otterspeer met vertrouwen richting NK: 'Zit goed in m’n vel'

Hein Otterspeer is aankomend weekend een van de kanshebbers op de nationale sprinttitel. Al twee keer eerder (2015 en 2019) stond de 32-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma na afloop met de krans. "Ik weet dat het erin zit, maar er zijn meer kapers op de kust."

Met een grote glimlach op zijn gezicht stond Otterspeer donderdagmiddag de pers te woord tijdens een digitale persconferentie vanuit hotel Van der Valk Wolvega. De sprinter van Team Jumbo-Visma heeft naar eigen zeggen nog nooit zo ontspannen toegewerkt naar het nationale sprinttoernooi.

"Het gaat erg goed met me, zit lekker in m'n vel", aldus Otterspeer. "Ik sta er goed voor, de trainingen gaan lekker en om eerlijk te zijn, heb ik nog geen slechte wedstrijd gereden dit seizoen. Dat is de laatste jaren weleens anders geweest. Ik kijk met vertrouwen uit naar het NK sprint."

Het wordt voor Otterspeer het tweede toernooi van het seizoen. Eind oktober hoefde hij bij de Daikin NK afstanden, met tijden van 35,02 en 34,86, alleen zijn Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Dai Dai N’tab voor zich te dulden op de 500 meter. Op de 1000 meter belandde hij net buiten het podium op de vierde plaats: 1.08,41.

"Ik ben erg te spreken over de vorm die ik tot nu toe heb laten zien. Een tijd van 34,8 is gewoon erg goed voor mij. Helemaal in deze periode van het jaar. Sterker nog: ik denk dat ik dat zelden of nooit heb gepresteerd."

Hij vervolgt. "Naast mijn races tijdens de NK afstanden heb ik de afgelopen weken goede trainingswedstrijden gereden. Vorige week kwam ik in Thialf tot 34,9 op de 500 meter en een week eerder noteerde ik 1.08,51 op de 1000 meter. Mijn basisniveau is nooit eerder zo constant geweest. Dat is een goed teken en zorgt voor zelfvertrouwen."

Kapers op de kust

Met N'tab, Kai Verbij, Thomas Krol (allen Team Jumbo-Visma), Ronald Mulder en Kjeld Nuis staan dit weekend alle Nederlandse sprintkanonnen aan de start. Op de vraag wanneer voor Otterspeer het NK sprint geslaagd is, antwoordt hij: "Als ik de krans zondagavond om mijn nek mag hangen. Ik zou liegen als ik zeg dat ik voor het podium ga, want mijn doel is om te winnen. Ik weet dat het erin zit, maar er zijn natuurlijk meer kapers op de kust."

"Toch wil ik me niet te veel focussen op het resultaat. Het is een sprintklassement over vier afstanden en er gebeuren altijd gekke dingen. Het is zaak om dit weekend de minste fouten te maken. Ik weet hoe het is om te winnen. Ik heb heb al twee kransen thuis, maar ik had er nog meer kunnen hebben. Zo eerlijk ben ik ook. Ik ga tweehonderd procent mijn best doen en dan zien we zondagavond of het genoeg is."

Gerelateerde updates