Shop
Titelverdediger Roglic voert Team Jumbo-Visma aan in Vuelta a España

Titelverdediger Roglic voert Team Jumbo-Visma aan in Vuelta a España

Op zaterdag 14 augustus begint voor Team Jumbo-Visma de Vuelta a España. De Nederlandse ploeg brengt met tweevoudig winnaar en titelverdediger Primoz Roglic een renner aan de start die weet wat het is om de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven.

Roglic debuteerde in 2019 in de Vuelta en ging direct met de eindoverwinning aan de haal. In het najaar van 2020 herhaalde de Sloveen dat kunstje, waarmee hij in het selecte groepje renners terechtkwam dat tweemaal achter elkaar de Spaanse koers won.

De editie van 2021 begint en eindigt met een tijdrit. De renners kunnen zich in de derde etappe al opmaken voor een aankomst bergop. Naast Roglic brengt Team Jumbo-Visma Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Nathan Van Hooydonck, Sam Oomen, Lennard Hofstede en Koen Bouwman aan het vertrek in Burgos.

 / 

Voor Bouwman wordt het zijn derde deelname aan de Vuelta a España. Via een voorbereiding op hoogte in Tignes bereidde de 27-jarige renner zich voor op zijn tweede grote ronde van het jaar. Eerder dit seizoen eindigde Bouwman als twaalfde in het klassement van de Giro d’Italia. “In Tignes hebben we een supergoed trainingskamp gehad. Er hing een goede sfeer en we hebben lekker kunnen trainen. Vorig jaar zou ik eigenlijk al twee grote ronden rijden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Ik kijk er erg naar uit om van start te gaan in de Vuelta. Ik ben benieuwd of ik hetzelfde hoge niveau kan halen als in de Giro d’Italia eerder dit jaar. Die prestatie heeft me wel veel moraal gegeven. Ik heb hard getraind om goed aan de start van deze Vuelta te verschijnen.”

In zijn eerste twee jaren als professioneel wielrenner, in 2016 en 2017, stond Bouwman ook al aan de start van de Vuelta. Nu, vier jaar later, is hij er weer bij. “Ten opzichte van toen ben ik zeker wel ontwikkeld als renner. Sinds mijn profdebuut heb ik elk seizoen een grote ronde mogen rijden. Ik weet nog goed dat ik in 2016 heel moe was tijdens mijn eerste grote ronde. Van sommige besprekingen in de bus voor de start kan ik me weinig herinneren. Ik lag te slapen en de ploeg heeft me toen maar laten slapen omdat ik zo kapot was. Na etappe acht wist ik niet hoe het mogelijk was om eenentwintig etappes te rijden. Dat zijn leuke dingen waar ik af en toe nog aan terugdenk. De laatste jaren doen we bijna in elke grote ronde mee voor het podium of de winst. Dat is volgens mij best bijzonder. Dit jaar ben ik mee om Primoz bij te staan in het hooggebergte. We hebben een sterke ploeg, zeker bergop. Toch is het in het begin redelijk vlak deze Vuelta met kans op waaiers. Ook daar is het zaak om de ploeg goed van voren te houden. Daarna kunnen we ons meer een meer focussen op de bergen.”

Net als Bouwman is ook ploegleider Grischa Niermann zich ervan bewust dat zijn ploeg met sterke renners aan het vertrek staat. “We hebben een heel sterke ploeg. Sepp en Steven hebben een vrije rol. Sam, Koen, Lennard en Robert zijn onze mannen voor de bergen, terwijl Nathan de belangrijkste schakel is op het vlakke. Het hele team gaat onze kopman Primoz ondersteunen en beschermen. We kijken uit naar de start in Burgos.”

Selectie Vuelta a España

Primoz Roglic

Sepp Kuss

Steven Kruijswijk

Sam Oomen

Robert Gesink

Lennard Hofstede

Koen Bouwman

Nathan Van Hooydonck

Gerelateerde updates