Shop
Snel kijkt uit naar World Cup-debuut: 'Dit is waarvoor je bent gaan schaatsen'

Snel kijkt uit naar World Cup-debuut: 'Dit is waarvoor je bent gaan schaatsen'

Voor Tijmen Snel gaat er komend weekend een langgekoesterde wens in vervulling. De 23-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma mag in Salt Lake City zijn individuele World Cup-debuut maken op de 500 meter en hoopt zowel op vrijdag als op zondag een snelle tijd op het bord te zetten. "Dat ik nu al weet dat ik mag starten, vind ik heel fijn."

We staan aan de vooravond van de derde World Cup in Salt Lake City. Hoe vind je het dat je hier je eerste individuele World Cup mag rijden?
"Dat is helemaal top! Sowieso vind ik het mooi dat ik in het Nederlandse pakkie rond mag rijden, maar dat het in de Utah Olympic Oval, die bekend staat als de snelste baan ter wereld, is, maakt het misschien nog wel mooier. Ja, ik kijk er heel erg naar uit en het wordt hoe dan ook een hele ervaring!"

Wanneer hoorde je dat je mee mocht doen?
"Een tijdje terug sprak ik met Janno Botman en die vertelde me dat hij de World Cup in Salt Lake City niet zou rijden. Ik wist toen dat de kans groot was dat ik, als nummer zes van het NK, zijn vervanger zou zijn, maar ik wilde het eerst zeker weten. Uiteindelijk kreeg ik vorige week de bevestiging van mijn trainer Jac Orie."

Hoe reageerde je?
"Ik vond het superleuk om te horen! Dat is uiteindelijk ook waarvoor je bent gaan schaatsen: om internationaal te kunnen strijden tegen de rest van de wereld. Tijdens de vorige World Cups in Tomaszow Mazowiecki en Stavanger was ik al mee als reserve, maar dan baal je dat je zelf niet individueel in actie mag komen. Dat ik nu al weet dat ik mag gaan starten, vind ik heel fijn."

Er zijn slechtere plekken denkbaar om je eerste individuele World Cup te rijden. Wat is je doel in Salt Lake City?
"Ik wil vooral veel ervaring opdoen, maar ik ben ook heel benieuwd hoe het er tijdens zo'n World Cup aan toe gaat. Daarnaast wil ik heel graag een goede rit rijden en als ik dat voor elkaar krijg, komt er hopelijk een mooie tijd uit!

Je komt vrijdag en zondag in actie op de 500 meter. Is dat ook de afstand die jou het beste ligt?
“De 1000 en 1500 meter vind ik in principe de belangrijkste afstanden, maar de 500 meter zet ik niet zomaar aan de kant. Ik weet dat daar kansen voor mij liggen en bovendien komt dat mijn 1000 en 1500 meter alleen maar ten goede.”

Bij de World Cup in Stavanger maakte je je officiële World Cup-debuut op de teamsprint, waarin je samen met Stefan Westenbroek (Team Reggeborgh) en Serge Yoro (Development Team Jumbo-Visma) in actie kwam. Helaas voor jullie was die rit van korte duur door een val van Yoro. Hoe kijk jij daarop terug?
"Dat was heel erg balen natuurlijk! We waren lekker op weg met zijn drieën en dan is het jammer dat Serge onderuitschuift. Maar goed, zulke dingen kunnen gebeuren en dat hoort ook een beetje bij het spelletje. Natuurlijk had ik graag willen laten zien wat ik waard was, maar dat zat er deze keer jammer genoeg niet in."

Jij maakte deze zomer de overstap van het Development Team van Jumbo-Visma naar de hoofdmacht van Team Jumbo-Visma. Hoe is dat voor jou?
"Het bevalt goed, al moet ik eerlijk zeggen dat er ten opzichte van de vorige twee jaar niet zo veel veranderd is. We zijn als sprinters gewoon één team en trainen gewoon vaak met elkaar samen. Het grootste verschil is dat je bij het Development Team wat meer in de luwte bent en dat niemand van de buitenwereld naar je omkijkt. Ik denk ook wel dat dat goed is dat je zonder al te veel druk jezelf kunt ontwikkelen en naar die gasten toe kunt groeien."

Is de overstap jou makkelijk afgegaan?
"Nou.. In het begin van het seizoen schaatste ik nog niet zo lekker en dacht ik: shit, ik moet mijn oude niveau gauw weer terug zien te vinden. Een week voor de NK Afstanden reed ik bij een trainingswedstrijd zelfs nog 1.09,8 op de 1000 meter, terwijl ik een week later 1.08,4 reed. Daar was ik heel blij mee en dat gaf mij de bevestiging dat ik op de goede weg was. Sowieso is dat wel een dingetje: dat het tijdens de trainingswedstrijden soms wat minder gaat, terwijl ik er op de momenten dat het moet weer sta. Misschien is dat een kwaliteit, maar voor mezelf zou het ook wel lekker zijn als ik wat constanter rijd, want als je constanter gaat rijden bij trainingswedstrijden worden de uitschieters bij andere wedstrijden ook groter."

Jij hebt nu beide kanten meegemaakt. Hoe kijk jij naar de prestaties van Merijn Scheperkamp, die zich bij de NK Afstanden namens het Development Team rechtstreeks plaatste voor de World Cups op de 500 en 1000 meter?
"Dat is gewoon klasse. Hij schaatst zó makkelijk en maakt bovendien heel makkelijk snelheid. Als ik naar hem kijk, denk ik: ik moet er ook even een tandje bijzetten. Het motiveert mij om nóg harder aan de touwtjes te trekken, al moet ik ook weer niet te veel met anderen bezig zijn. Natuurlijk gun ik het Merijn van harte, maar ik win liever zelf."

Hoe kijken jouw teamgenoten naar de opmars van jou en de andere 'jonkies'?
"Ze zouden het kunnen zien als bedreiging, maar uiteindelijk denk ik dat we er allemaal beter van worden. Wij trekken ons op aan hun niveau, terwijl zij zich gepusht voelen en op scherp worden gezet door ons. Dat is een mooie wisselwerking en dat bewijst volgens mij wel dat het Development Team een goede zaak is!"

Gerelateerde updates