Shop
Teunissen klaar voor comeback in Ronde van Hongarije

Teunissen klaar voor comeback in Ronde van Hongarije

Mike Teunissen kende geen gelukkige start van 2021. De renner van Team Jumbo-Visma miste door een val op hoogtestage het complete voorjaar en moest noodgedwongen toekijken vanaf de bank. In de Ronde van Hongarije speldt hij voor het eerst sinds lange tijd weer een rugnummer op.

“Ik ben best zenuwachtig voor mijn rentree”, geeft Teunissen toe. “Het is eigenlijk heel lang geleden dat ik een koers heb gereden. En het is helemaal lang geleden dat ik een wedstrijd heb gereden waarop ik me goed hebben kunnen voorbereiden, want afgelopen najaar was mijn voorbereiding verre van top. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Afgelopen week ben ik nog bij de fysio geweest voor wat testjes en dat zag er allemaal goed uit. Ik heb eigenlijk nergens meer last van. De trainingen van de afgelopen periode gingen aardig en de Ronde van Hongarije zal mijn eerste test worden.”

De geletruidrager uit de Tour de France van 2019 geeft aan dat hij het type renner is dat wedstrijden nodig heeft om beter te worden. “Mijn basis is goed, maar met wat koersen in de benen kan ik mijn vorm net wat meer finetunen. Deze wedstrijd is een mooie opstap naar de rest van het seizoen, met als hoogtepunt de Tour de France.”

Terug naar half februari. Teunissen komt op een ongelukkige manier ten val op een hoogtestage. Een steen in de afdaling zorgt voor een tuimelpartij. Zijn voorjaar is om zeep. Eenzelfde situatie kende Teunissen vorig jaar in de aanloop naar de Tour de France. Ook toen ging het mis op hoogtestage en moest hij toekijken vanaf de zijlijn. “Het was een soort déjà vu. Het maakte het gemakkelijker dat ik het vorig jaar ook heb meegemaakt. Daardoor wist ik hoe ik met deze tegenslag om moest gaan. Uiteindelijk heb ik mezelf ook wel nuttig gemaakt voor de ploeg. Ik hield contact met de ploegleiding in de kasseiklassiekers. Ik gaf wat aanwijzingen door en had zeker wel mijn waarde. Een soort negende man.”

In de Ronde van Hongarije is Teunissen met zijn achtentwintig jaar veruit de oudste renner in de selectie van Team Jumbo-Visma. De leeftijd van zijn ploeggenoten in Hongarije varieert tussen de negentien en eenentwintig jaar. Het doorgeven van zijn ervaring aan de jonge renners is een van zijn doelen van de week. “Als ik die mannen goed kan helpen en zelf de wedstrijd goed door kan komen, dan kunnen we het een geslaagde week noemen. Of de rol van racecaptain bij mij past, kan ik na de Ronde van Hongarije vertellen. In iedere ploeg heb je altijd een aantal renners die ervaring door kunnen geven. Toen ik net prof werd, leerde ik veel van mannen als Robert Wagner, Maarten Wynants en Jos van Emden. Voor een jonge renner is dat heel belangrijk. Hopelijk kan ik hun iets bijbrengen. De structuur van onze ploeg draagt daar zeker aan bij. Het is mooi om met een mix van profs en jongens uit de opleidingsploeg op pad te gaan.”

Daarna gaat de focus helemaal op de Ronde van Frankrijk. “Ik hoop in topvorm aan de Tour te beginnen. Samen met het team heb ik gekeken naar mijn voorbereiding op de Tour van 2019. De bewandelde weg van twee jaar geleden proberen we na te bootsen met koersen en een hoogtestage. De Ronde van Hongarije is de eerste stap in dat plan.”

Selectie Ronde van Hongarije

Mike Teunissen

Gijs Leemreize

Olav Kooij

Michel Hessmann

Mick van Dijke

Rick Pluimers

Gerelateerde updates