Shop
Team Jumbo-Visma op scherp voor Trofeo Alfredo Binda

Team Jumbo-Visma op scherp voor Trofeo Alfredo Binda

Zondag 20 maart staat Team Jumbo-Visma aan de start van de Trofeo Alfredo Binda in de heuvels van Lombardije (Italië). Marianne Vos won deze vrouwenkoers vier keer. In 2017 was de winst voor ploegmaatje Coryn Labecki. Ook nu zijn de verwachtingen voor de rensters in het geel-zwart hooggespannen, al moeten ze het dit jaar wel stellen zonder Vos.

Tussen 1922 en 1936 was Alfredo Binda de meeste succesvolle wielrenner die Italië ooit gekend had. Hij won de Giro vijf keer en werd drie keer wereldkampioen op de weg. Zijn succes was zo groot dat organisatoren Binda vroegen om níet te starten in hun koers. Zo wilden ze de wedstrijden spannend houden. De vedette ontving in 1930 zelfs een premie van 22.500 lire om weg te blijven uit de Giro van dat jaar. Dat er sinds 1974 een koers bestaat die naar Binda is vernoemd, is dus niet zo verwonderlijk.

De Trofeo Alfredo Binda werd in 2016 onderdeel van de Women's World Tour. Marianne Vos won de koers in 2009, 2010, 2012 en 2019 en werd tweede in 2021. In 2017 ging Coryn Labecki – sinds dit jaar deel uitmakend van de ploeg – met de eerste prijs aan de haal.

De rensters van Team Jumbo-Visma waren dus al vaak succesvol in deze Italiaanse wedstrijd. Carmen Small, ploegleider van het vrouwenteam, streeft ook dit jaar naar de overwinning.

“We hadden erop gerekend met Marianne aan de start te staan, maar een verkoudheid gooit roet in het eten. We sparen Marianne dus voor de volgende koersen. Haar afwezigheid heeft echter geen gevolgen voor onze ambities in Lombardije. We gaan voor de winst. De meiden weten precies wat ze moeten doen als team om als eerste over de finish te komen”, aldus Small. “Elke renster kent haar taak. Als iedereen die taak uitvoert, maken we een goede kans op de hoogste podiumplaats.”


"Als iedere renster haar taak uitvoert, maken we een goede kans op winst"

Ploegleider Carmen Small

Het parcours is dit jaar hetzelfde als in 2021. De wedstrijd start in Cocquio Trevisago en eindigt in Cittiglio. De route beslaat in totaal 142 kilometer en slingert door de heuvels van Lombardije. De rensters herhalen aan het begin van de race een lus van zeven kilometer door Olginasio en Besozzo en beklimmen daarna de Caldana (met een lengte van 1400 meter à 6,3%) en Cunardo (4000 meter à 4,7%). De finishlus ten slotte is achttien kilometer lang en moet vier keer worden afgelegd. In deze lus zit een klim naar Orino (3400 meter à 4,1%).

“Coryn heeft ervaring in deze koers. Ook de meeste andere rensters uit de ploeg hebben hier ten minste één keer eerder gereden. Het parcours past goed bij hen. De klimmetjes zijn relatief kort, maar het is wel een zware wedstrijd. We kunnen in de Trofeo Alfredo Binda perfect laten zien wat we in huis hebben”, besluit Small.

Coryn Labecki wordt komend weekend versterkt door Karlijn Swinkels, Anna Henderson, Amber Kraak, Aafke Soet en Noemi Ruëgg. Het startschot klinkt om 12.10 uur.


 / 
			© Labecki's victory at Trofeo Aldredo Binda (2017)
			© Vos in the Trofeo Alfredo Binda (2021)
© Labecki's victory at Trofeo Aldredo Binda (2017)
© Vos in the Trofeo Alfredo Binda (2021)

Gerelateerde updates