Shop
Sterke ploeg ondersteunt Vos in eerste editie Paris-Roubaix Femmes

Sterke ploeg ondersteunt Vos in eerste editie Paris-Roubaix Femmes

Het is bijna zover. Zaterdag 2 oktober staat Team Jumbo-Visma Women met Marianne Vos als absolute kopvrouw aan de start van de allereerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen. Met een finale die bijna identiek is aan die van de mannen belooft het een historische wedstrijd te worden.

De ‘Hel van het Noorden’ start voor de vrouwen in Denain en finisht op de befaamde Vélodrome in Roubaix. Tijdens deze première krijgen de dames maar liefst zeventien kasseistroken voor hun kiezen. In de diepere finale zullen ze zich net als de mannen mogen stukbijten op iconische stroken als Carrefour de l’Arbre en Mons-en-Pévèle.

"Het gaat een slagveld worden."

Marianne Vos

De kans dat de rensters getrakteerd worden op een modderfestijn, is zeker niet uitgesloten. De eerste editie lijkt direct een natte uitgave te worden, gezien de laatste weersvoorspellingen. “Het gaat qua omstandigheden lastig worden. Tijdens de verkenning was het mooi, toen lagen de stroken er nog redelijk droog bij. Voor zaterdag weten we nog niet precies hoeveel het gaat regenen of dat de koers droog gaat zijn. Het zal hoe dan ook lastiger worden dan bij de verkenning. De koers maakt het sowieso nog zwaarder. Het zal vanaf het begin vechten zijn voor een goede positie om de kasseien op te draaien. Dan weet je gewoon dat het een slagveld gaat worden.”

 / 

Ervaring vanuit de cross is volgens Vos op een nat parcours zeker een voordeel. “We hebben het parcours goed verkend en het is erg uitdagend. Ervaring vanuit het veldrijden kan hier zeker een voordeel zijn, omdat je je meer op je gemak voelt als het nat of glad is. Aan de andere kant is het nog steeds een erg zware wedstrijd en heb je nog steeds een grote motor en veel vermogen nodig.”

Hoe dan ook, deze eerste Helleklassieker voor de dames zal volgens Vos een gedenkwaardig moment worden. “Als je de verkenning hebt gedaan en je komt Roubaix binnen dan voel je ‘oké, we zijn er bijna’. Het moment dat je de wielerbaan opdraait, dat is met al die wielerhistorie zoiets moois, bijna magisch. Natuurlijk hoop je zaterdag ook op een mooie manier die baan op te kunnen rijden. Het zal momenten genieten zijn, het zal ook momenten ontzettend afzien zijn. Maar ik hoop dat we dan in ieder geval na de finish met terugwerkende kracht kunnen genieten van een hele mooie koers.”

Paris-Roubaix Femmes (2/10)

Marianne Vos

Teuntje Beekhuis

Riejanne Markus

Anna Henderson

Jip van den Bos

Romy Kasper

Gerelateerde updates