Roglic rekent op ‘mooie strijd’ in Giro d’Italia

Roglic rekent op ‘mooie strijd’ in Giro d’Italia

Zaterdag wordt het startschot van de 106e editie van de Ronde van Italië gegeven. Voor kopman Primoz Roglic is de Giro het eerste hoofddoel van het seizoen. “Het worden drie spectaculaire weken.”

De Ronde van Italië start op 6 mei met een openingstijdrit tussen Fossacesia Marina en Ortona. Na 19,6 kilometer ligt de eerste roze trui voor het grijpen voor de tijdritspecialisten. “Veel competitieve tijdritkilometers heb ik nog niet achter de rug dit seizoen. Ik heb wel voldoende trainingen op de tijdritfiets afgewerkt tijdens de hoogtestage op Tenerife. Ik voel dat ik er klaar voor ben. Ik ben benieuwd hoe het gevoel zal zijn, want het is een belangrijke dag voor het klassement. Je kan er meteen seconden winnen of verliezen op de concurrentie”, zegt de regerend Olympisch tijdritkampioen.

De Giro telt dit jaar zo’n 73 tijdritkilometers. Met etappe negen staat een vlakke chronorit van 35 kilometer op het menu. Op de voorlaatste dag wordt de laatste race tegen de klok verreden met aankomst boven op de Monte Lussari, dicht tegen de grens met Roglic’ thuisland Slovenië. “Het is heel mooi om de Giro te kunnen afsluiten op een plek die ik goed ken, dicht bij huis. Er zullen veel Sloveense supporters aanwezig zijn die me zullen aanmoedigen. Ik ben er in het verleden vaak naar beneden geskied, maar deze keer zal ik er naar boven moeten fietsen”, lacht hij.

"Trainen. Recupereren. Rusten. Elke dag opnieuw"

Primoz Roglic

Roglic leefde ontspannen toe naar de eerste grote ronde van het seizoen. “We kozen bewust om minder koersdagen te hebben in het voorjaar. Na de zeges in Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië kon ik me optimaal voorbereiden op de Giro. De hoogtestage op Tenerife deed me goed. Samen met de ploeg konden we toewerken naar dit doel. Trainen. Recupereren. Rusten. Elke dag opnieuw.”

De eerste week sluit af met een rit met aankomst boven op de Campo Imperatore. Tijdens week twee trekt het peloton naar de Alpen, waar het de koninginnenrit over de Grand Saint-Bernard en de Croix de Coeur afwerkt. Vervolgens wacht de renners een zware slotweek vooraleer ze Rome bereiken. “Elke dag zal een nieuwe uitdaging worden en dat voor drie weken lang”, zegt Roglic. “Ik zal op mijn best moeten zijn om het tot een goed einde te brengen. Ik verwacht een spectaculair slot. De rit met aankomst op de Tre Cime di Lavaredo met daaropvolgend de tijdrit zullen spektakel bieden. Het is aan mij om alles te geven.”

“Ik heb goede herinneringen aan de Giro”, besluit de Sloveen. “In 2016 haalde ik er mijn eerste ritoverwinning in een grote ronde. Vervolgens haalde ik er in 2019 mijn eerste podiumplaats in een grote ronde. Ik werd derde, maar het voelde als een overwinning voor me. Ook het feit dat deze ronde niet ver van Slovenië wordt verreden zorgt ervoor dat ik er graag kom. Ik kijk ernaar uit.”

Naast Roglic staan namens Team Jumbo-Visma ook Sepp Kuss, Koen Bouwman, Tom Gloag, Michel Hessmann, Edoardo Affini, Sam Oomen en Rohan Dennis aan de start.

Gerelateerde updates