Profiel
Roest aast op primeur: 'De nationale titel is het belangrijkste'

Roest aast op primeur: 'De nationale titel is het belangrijkste'

Patrick Roest werd in zijn carrière al drie keer wereldkampioen allround. De nationale allroundtitel is opvallend genoeg echter nog een prijs die ontbreekt op zijn indrukwekkende palmares. Dit weekend hoopt de 24-jarige schaatser uit Lekkerkerk daar verandering in te brengen.

Slechts drie keer eerder deed Roest mee aan het Nederlands kampioenschap allround. In 2015 werd hij twaalfde, in 2016 pakte hij brons en in 2017 veroverde hij het zilver. De laatste jaren verkoos de drievoudig wereldkampioen allround een trainingskamp boven het toernooi in Thialf, maar in een door corona overhoopgehaald schaatsseizoen is alles anders en staat hij net als vele andere nationale toppers aan de start.

"Na drie wereldtitels moet ik het ook maar eens op een NK laten zien", zegt Roest lachend. "Ik weet natuurlijk dat ik op papier de grote favoriet ben. Als ik geen foutjes maak, zal ik er heel mooi voor staan. Ik heb de afgelopen jaren ook hele mooie klassementen gereden, maar het zal van de 500 meter afhangen of het een spannend toernooi gaat worden. Ik kan er nu nog niet te veel over zeggen. Laten we eerst maar eens racen."

Roest vindt het leuk om voor het eerst sinds 2017 weer eens in actie komen bij het NK allround. "Normaal gesproken paste dit toernooi niet zo goed in ons programma. Door mijn prestaties op de NK afstanden was ik vaak al geplaatst voor het EK of WK allround, waardoor ik niet echt een reden had om te rijden. Een trainingsblok richting het WK was vaak verstandiger en daar koos ik dan voor. Dit seizoen is echter alles anders."

"Buitenlandse wedstrijden blijven het mooiste, omdat je jezelf graag meet met de internationale toppers, dus het is jammer dat we nu geen World Cups kunnen rijden. In deze gekke tijd is dit een hele mooie wedstrijd om aan mee te doen en te strijden om de titel. Ik kijk er enorm naar uit, want voor mij blijft het allrounden het mooiste wat er is."

EK-ticket

Naast de nationale titel is er dit weekend bij het NK allround ook een startbewijs voor het Europees kampioenschap te verdienen. Al is Roest daar niet zo mee bezig. "Het gaat me om de titel. Die is voor mij het belangrijkste. Dat EK-ticket is uiteraard wel een leuke bijkomstigheid."

Behalve Roest doen Marcel Bosker, Chris Huizinga en Kars Jansman namens Team Jumbo-Visma mee aan het allroundtoernooi bij de mannen. Sven Kramer is niet fit genoeg om deel te nemen en meldde zich vrijdag af. Bij de vrouwen doen Team Jumbo-Visma-schaatssters Antoinette de Jong en Joy Beune mee. Carlijn Achtereekte kan door rugklachten niet van start gaan.

Gerelateerde updates