Shop
Rijpma-de Jong klaar voor nieuw seizoen: 'Ik voel me relaxter'

Rijpma-de Jong klaar voor nieuw seizoen: 'Ik voel me relaxter'

Vraag Antoinette Rijpma-de Jong hoe haar zomer is verlopen en er verschijnt een grote glimlach op haar gezicht. De 27-jarige Friezin stapte afgelopen mei in het huwelijksbootje, verhuisde naar het huis van haar (groot)ouders en maakte ook op sportief vlak de nodige stappen. De hoogste tijd voor een interview met de winnares van olympisch brons op de 1500 meter.

De rust lijkt wedergekeerd in het leven van Rijpma-de Jong, die sinds 21 mei met een dubbele achternaam loopt. Hoewel de verhuizing en de bijbehorende verbouwing nog niet helemaal is afgerond, kan de schaatsster van Team Jumbo-Visma zich weer volledig richten op het schaatsen. "Het waren hectische, maar onvergetelijke maanden", vertelt de allroundster glimlachend. "Dat we nu in het huis gaan wonen waar mijn ouders en opa en oma hebben geleefd, is een droom die uitkomt. Ik hoop dat ik ze allemaal trots kan maken."

Behalve privé zit Rijpma-de Jong ook sportief lekker in haar vel. Ze heeft naar eigen zeggen een goede zomer achter de rug en kijkt ernaar uit om zichzelf te testen op het ijs. "Het is altijd fijn als je na een lange periode zonder wedstrijden weer mag schaatsen. Aan het eind van de zomer weet niemand waar die staat. Ook al voel je je goed, dat zegt nog niks over je prestaties in de winter. Het enige wat ik kan zeggen, is dat de zomer goed is gelukt. Daar ben ik heel blij mee."

Het eerste seizoen na de Olympische Spelen wordt door de sporters en coaches vaak aangegrepen om nieuwe dingen uit te proberen. Zo ook door Rijpma-de Jong, die dit seizoen een ander schema volgt en zelfs aan enkele wielerkoersen heeft meegedaan. "Dat is me heel goed bevallen, ik denk zeker dat het iets is om vaker te gaan doen. Het geeft mij een goeie prikkel in de zomer."

Hoewel ze een post-olympisch seizoen niet minder belangrijk vindt dan een olympisch seizoen kan ze niet ontkennen dat er grote verschillen zijn tussen beide periodes. Dat heeft volgens haar voornamelijk met de hoeveelheid stress te maken. "Ik voel me nu een stuk relaxter en heb meer rust voor mezelf. Het is niet zo stressvol als een olympisch seizoen en het wordt ook niet zo stressvol gemaakt door de buitenwereld. Ik laat het allemaal wat meer los."

Wilskracht

Rijpma-de Jong kijkt met gemengde gevoelens terug op het olympisch seizoen, dat niet helemaal was verlopen zoals ze het zich had voorgesteld. Bij de Olympische Spelen in Peking, haar hoofddoel, moest ze genoegen nemen met twee bronzen medailles, waarvan eentje op de Team Pursuit. Op de 1500 meter knokte ze zich ‘op wilskracht’ naar het podium.

"Het viel gewoon niet in elkaar", constateert de Rottumse, die meerdere oorzaken opnoemt. "Ik was heel erg vermoeid. Normaal gesproken hoort de energie naar je toe te komen, maar ik moest het forceren om het te kunnen krijgen. Daarnaast was het ijs superzacht en vond ik het moeilijk dat er vanwege corona geen mensen bij mochten zijn. Ik had graag gewild dat Coen en m’n ouders erbij waren geweest, maar dat kon helaas niet."

De bronzen medaille op de 1500 meter gaf haar desalniettemin een trots gevoel, ‘al weet je dat het achteraf altijd beter had gekund’. Rijpma-de Jong, die in januari de Europese titel won op de 1500 meter, sloot het seizoen af met een bronzen medaille op het WK allround en een snelle 1500 meter bij de World Cup-finale in Heerenveen. "Over het algemeen was het helemaal geen verkeerd seizoen. Ik heb me op alle afstanden goed kunnen laten zien en ik heb weer een stap gemaakt. Dat kan ik meenemen naar de komende jaren."

Kritisch

Rijpma-de Jong zit goed op haar plek bij Team Jumbo-Visma. De allroundster, die haar vijfde jaar ingaat bij de ploeg van coach Jac Orie, verlengde afgelopen winter haar contract met twee jaar en is van mening dat ze nog lang niet is uitgeleerd. "Als iets goed is, is het goed. Ik weet dat ik elk jaar beter word en ik krijg veel vertrouwen van Jac", vervolgt ze. "Jac is duidelijk en je weet wat je aan hem hebt. Zelf ben ik al heel kritisch, maar hij is dat óók. Hij gaat honderd procent voor jou en dat vind ik heel fijn."

Op de vraag waarin Rijpma-de Jong zich de komende jaren hoopt te verbeteren, is ze duidelijk: "De motor kan groter en het kan allemaal nog veel sneller. Ik wil gewoon op een goede manier hard schaatsen." Met de EK allround in Hamar en de WK Afstanden in Heerenveen heeft ze twee toernooien rood omcirkeld in haar agenda. "Ik wil heel graag mijn Europese allroundtitel verdedigen en daarnaast hoop ik mijn wereldtitel op de 3 kilometer te prolongeren. Dat zijn mijn hoofddoelen."

Een ander doel waar ze op mikt, is het rijden van een baanrecord in Thialf. Volgens de Friezin is het niet onmogelijk om de tijden de 1500 meter (1.53,10 van Ireen Wüst) en 3000 meter (3.54,59 van Irene Schouten) op den duur te verbeteren. "Het afgelopen seizoen en het seizoen ervoor zat ik er al heel dichtbij, dus ik weet dat het erin zit. Thialf heeft een speciaal gevoel voor mij. Het voelt als thuis, mijn familie is er altijd en iedereen komt er puur voor het schaatsen. Dat maakt Thialf zo vet."

Gerelateerde updates